Overslaan en naar de inhoud gaan

De Gouden Driehoek: gelijkwaardige, multidisciplinaire samenwerking

Op deze pagina lees je meer over de Gouden Driehoek. Dé manier van samenwerken binnen Kennis Over Zien, met name binnen thema’s als fysieke en digitale toegankelijkheid. Zo ontwikkelen en delen we kennis waardoor zoveel mogelijk mensen met een visuele beperking mee kunnen doen in de maatschappij. Maar hoe werkt dat precies?

Wat is de Gouden Driehoek?

Gouden driehoek van opdrachtgever, ervaringsdeskundige en inhoudsdeskundige

De Gouden Driehoek is een samenwerking van drie verschillende disciplines en bestaat uit:

  • Ervaringsdeskundigen
  • Inhoudsdeskundigen
  • Opdrachtgever

Ervaringsdeskundigen

Mensen met een visuele- en/of auditieve beperking, die zelf ervaren waar zij tegenaan lopen (in hun omgeving). Zij delen ervaringen en valkuilen uit de praktijk en representeren de belangen van de doelgroep.

Inhoudsdeskundigen

Dit zijn de adviseurs. Zij weten veel over onderwerpen als digitale- of fysieke toegankelijkheid. Bijvoorbeeld hoe je een plek toegankelijker maakt voor mensen met een visuele beperking. Zij helpen met hun kennis om goede oplossingen te vinden.

Opdrachtgever

De opdrachtgever heeft een wens en brengt de plannen tot uitvoering. Bijvoorbeeld het ontwerpen van een toegankelijk stationsgebied, in het geval van een gemeente.

Waarom werkt het?

Samenwerken volgens de Gouden Driehoek werkt omdat alle drie de partijen een gelijkwaardige, belangrijke inbreng hebben. De ervaringsdeskundigen signaleren de problemen, de inhoudsdeskundigen adviseren over hoe je deze kunt oplossen, en de opdrachtgever heeft een vraagstuk en zoekt advies om het plan mee tot uitvoering te brengen.

Wat niet werkt

We moeten voorkomen dat toegankelijkheid het afvinken van een lijstje aandachtspunten wordt. ‘One size fits all’ is simpelweg niet van toepassing bij het toegankelijker maken van de openbare ruimte en onze maatschappij. Door samen te werken middels de Gouden Driehoek zijn zoveel mogelijk mensen met een visuele- en/of auditieve beperking geholpen met de bedachte oplossingen.

Gewenste toekomstige situatie

Inclusie en toegankelijkheid is op dit moment in veel situaties nog het oplossen van ontstane problemen. Inhouds- en ervaringsdeskundigen worden vaak te laat betrokken bij ontwerpprocessen. Er is meer bewustwording nodig voor toegankelijkheid en inclusie, zodat inhouds- en ervaringsdeskundigen aan de ontwerptafel al hun expertise kunnen delen.

Stel je vragen aan het Loket Toegankelijkheid

Het Loket Toegankelijkheid bestaat uit meerdere toegankelijkheidsadviseurs van verschillende organisaties binnen Kennis Over Zien. Samen bieden zij een éénduidig antwoord op al jouw vragen over toegankelijkheid. Afhankelijk van je vraag, starten zij bijvoorbeeld een adviestraject op, of brengen je in contact met ervaringsdeskundigen.

Neem vrijblijvend contact op met het Loket Toegankelijkheid via toegankelijkheid@kennisoverzien.nl.