Over ons
Sinds 2019 werken Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging samen aan het ontwikkelen en delen van kennis over visuele beperkingen. Dat doen we onder de naam Kennis Over Zien.
Kennisagenda's
Binnen Kennis Over Zien hebben we thema’s vastgesteld waar we de komende jaren extra aandacht aan willen besteden. Voor deze thema’s maken we vervolgens kennisagenda’s, die een overzicht geven van te ontwikkelen kennis over een bepaald thema. We inventariseren hiervoor de kennisbehoeften bij de specifieke doelgroep zelf en professionals die werken met mensen met een visuele beperking, maar ook bij wetenschappers en het management van organisaties.
De kennisagenda's:
- Geven een overzicht van bestaande én benodigde kennis;
- Geven inzicht in welke kennis nu al ontwikkeld wordt en wie dat doet;
- Geven richting aan de kennis die we moeten (door)ontwikkelen.
Thema's
We ontwikkelen en delen kennis over uiteenlopende thema’s. Zodra de kennis gedeeld kan worden, doen we dat op dit platform. Op dit moment is er kennis beschikbaar over drie thema's: Ouder worden, Toegankelijke samenleving en mensen met een Verstandelijke en visuele beperking. Omdat we continu kennis ontwikkelen, wordt dit platform regelmatig aangevuld met meer onderwerpen.

De kenniscirkel
De kennis die we ontwikkelen baseren we op vragen en behoeften van mensen met een visuele beperking én van hun begeleiders en zorgprofessionals. We volgen hierbij de kenniscirkel. Via dit platform stellen we de kennis beschikbaar, zodat mensen met een visuele beperking er ook echt iets aan gaan hebben.
Ervaringsdeskundigen
Ervaringsdeskundigen zijn voor ons onmisbaar in het ontwikkelen van kennis. Wat hebben zij nodig en hoe sluiten we aan bij hun behoeften? In onze kennisontwikkeling betrekken we daarom naast praktijkkennis en wetenschap ook ervaringskennis. Door de inbreng van ervaringsdeskundigen hebben onze projecten meer impact. Wil jij ook ervaringsdeskundigen inzetten in jouw project? Je vindt meer informatie in dit document.
De Oogvereniging, één van onze partners, heeft de pool van ervaringsdeskundigen in 2020 opgezet. Inmiddels bestaat de pool uit 65 enthousiaste ervaringsdeskundigen. Lees in het interview met Jill Mecking en Henriët de Weerd hoe zij als ervaringsdeskundige meedoen aan onderzoek naar de beleving van seksualiteit bij jongeren met een visuele beperking, of lees hoe Mirjam Zoomer zich inzet als ervaringsdeskundige trainingsacteur. Wil jij ook bijdragen aan kennisontwikkeling als ervaringsdeskundige? Lees in dit document wat je kunt verwachten en hoe je je aanmeldt.