Hulpgids Google Home
Hulpgids Google Home voor gebruikers met een visuele én verstandelijke beperking
We leven in een digitale samenleving waarin veel informatie (soms alleen nog) online te vinden is. Die digitale wereld is voor mensen met visuele- en verstandelijke beperkingen niet altijd toegankelijk. Gelukkig zijn er steeds meer toepassingen die de digitale samenleving bereikbaar maken voor zoveel mogelijk mensen. Eén ervan is aansturing van apparaten via spraak. Uit onderzoek blijkt dat spraakinterface toepassingen de zelfstandigheid en het welzijn van mensen met een visuele- en verstandelijke beperking aanzienlijk vergroot . Daarom is er een hulpgids ontwikkeld die bijdraagt aan een succesvolle eerste kennismaking.
Hey Google, ik kan het zelf!
In het onderzoek ‘Hey Google, ik kan het zelf!’ hebben zeven bewoners van Bartiméus en Visio de Google Home smart speaker getest. Er werd gekeken naar de praktische voor- en nadelen van het apparaat voor de deelnemers, maar ook naar de invloed die het apparaat had op hun algeheel welbevinden. Deelnemers beantwoordden vragen over hun ervaringen en een observator volgde wekelijks de vorderingen en het welbevinden van de deelnemers.
Meer zelfstandigheid en hoger welzijn
Uit de resultaten bleek inderdaad een verhoging van het welzijn bij vijf van de zeven deelnemers. Dankzij het apparaat konden zij bepaalde taken zelfstandig uitvoeren waar zij eerder hulp nodig hadden van een begeleider. Denk hierbij aan muziek luisteren, een wekker zetten, het nieuws volgen, of de voetbaluitslagen opzoeken. Dit gemak werd door de deelnemers erg gewaardeerd. Sommigen haalden zelfs grapjes uit met het apparaat door er bepaalde geluiden op te laten afspelen. Zij waren trots op wat zij geleerd hadden en vonden het leuk om anderen erover te vertellen. Een aantal deelnemers zei na een aantal weken zelfs: “Google Home is deel van mijn leven geworden, ik kan niet meer zonder!”
Praktische voorwaarden
Wel zijn er praktische voorwaarden voor het succesvol inzetten van het apparaat, zoals een stabiele internetverbinding. Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan de privacy van de gebruiker. Van de gebruiker zelf wordt wat doorzettingsvermogen gevraagd. De meeste deelnemers hadden hulp nodig bij het leren hoe zij het beste commando’s konden geven aan het apparaat. Het is van belang om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen. Al is het soms de moeite waard om het gewoon eens te proberen. De deelnemers aan het onderzoek waren uiteindelijk allemaal enthousiast.
Ook proberen? Gebruik dan de hulpgids!
Naar aanleiding van het onderzoek is een hulpgids ontwikkeld met tips voor een eerste kennismaking met Google Home. De hulpgids helpt cliënten met een visuele- én verstandelijke beperking en hun begeleiders op weg, en laat zien op wat voor manieren je het apparaat allemaal kunt gebruiken. De onderzoekers hopen dat de gids begeleiders inspireert bij het ondersteunen van nieuwe gebruikers.
Download hieronder de hulpgids, die ook geschikt is voor schermlezers.