Overslaan en naar de inhoud gaan

Activiteitenweger

In het kort

Doel
Het instrument maakt de feitelijke belasting over de dag of week voor de cliënt meetbaar. Ook helpt het de cliënt de belasting stap voor stap te vergroten.
Doelgroepen
Volwassenen
Aanpak
Minimaal 3 en maximaal 10 sessies
Erkenning
Goed beschreven
Onderbouwing
Downloads

Doelgroep

De Activiteitenweger is bedoeld voor volwassenen met een visuele beperking met vermoeidheidsklachten, met name mensen met een visuele beperking die (vrijwilligers)werk doen. Daarnaast gaat het om mensen die dagbesteding volgen.

Doel

De Activiteitenweger geeft de cliënt zowel inzicht in de belasting die hij ervaart als in de eigen belastbaarheid. Het instrument maakt de feitelijke belasting over de dag of week voor de cliënt meetbaar. Ook helpt het de cliënt de belasting stap voor stap te vergroten, zonder dat hij daarbij de eigen grenzen overschrijdt. Dit ondersteunt bij een blijvende gedragsverandering, gericht op een goed uitgebalanceerde dag- of weekindeling. De cliënt bepaalt hiervoor aan het begin zelf een persoonlijk einddoel.

Aanpak

De interventie bestaat uit minimaal drie en maximaal tien sessies. Daarin doorloopt de cliënt verschillende stappen. De Activiteitenweger begint met het bewust kiezen voor gedragsverandering, uitgaande van de te meten belasting en belastbaarheid. Vervolgens zet de cliënt zich optimaal in voor het uitvoeren van het voorgenomen gedrag en het volhouden hiervan op lange termijn. Ten slotte leert de cliënt om te gaan met risico’s op terugval.

Voorwaarden voor uitvoering

Materiaal

De Activiteitenweger bevat onder meer een tijdschrijflijst, een overzichtslijst weging, een weekschema, activiteitenkaarten en een overzichtslijst puntentelling. Er is ook een Activiteitenweger App beschikbaar. De beschrijving van de werkwijze, de uit te voeren stappen en de beschikbare materialen staan in een handleiding voor therapeut en cliënt. Meer informatie is te vinden op de website van de Activiteitenweger.

Onderbouwing

Mensen met een visuele beperking hebben vaker dan gemiddeld vermoeidheidsklachten. Cognitieve inspanning, de intensiteit en hoeveelheid van activiteiten, de visuele inspanning en lichthinder worden in de literatuur genoemd als veroorzaker van de klachten. Uit onderzoek blijken voorlichting, coaching en psycho-educatie een goede behandeling te zijn bij vermoeidheidsklachten. De Activiteitenweger maakt gebruik van deze componenten.

Literatuur

De map ‘De Activiteitenweger’, Meander Medisch Centrum te Amersfoort, K. ten Hove-Moerdijk/ M. Hulstein-van Gennep, 2014.

Geef je mening!