Overslaan en naar de inhoud gaan

Brilgewenning voor mensen met een (visuele en) verstandelijke beperking

In het kort

Doel
Leren een bril te accepteren, door deze op geëigende momenten te dragen
Doelgroepen
Visueel en verstandelijke beperking
Soort
Uitleg
Aanpak
Middels een stappenplan ervaart de drager stapsgewijs dat hij of zij met een bril beter ziet
Erkenning
Effectief volgens goede aanwijzingen
Onderbouwing
Downloads

Doelgroep

Het programma Brilgewenning is bedoeld voor kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking, die ondersteuning nodig hebben om een voorgeschreven bril te leren dragen. Het programma richt zich ook op ouders en begeleiders.  

Doel

‘Brilgewenning’ leert mensen met een verstandelijke beperking een bril te accepteren. Zij dragen de bril op momenten dat ze de meerwaarde van de bril het meest ervaren. Bijvoorbeeld bij tv-kijken, het maken van een puzzel of werken op een tablet.

Aanpak

Het programma werkt met een op de drager afgestemd stappenplan. Door de draagtijd van de bril geleidelijk uit te breiden, ervaart de drager stapsgewijs dat hij of zij met een bril beter ziet. Ouders/begeleiders krijgen informatie om de brildrager te ondersteunen.

Voorwaarden voor uitvoering

Materiaal

Voor ouders/begeleiders zijn er ‘ervaringsbrillen’ en informatiematerialen. De drager kan werken met een ‘brilgewenningsboek’. De handleiding voor behandelaars beschrijft de stappen van het gewenningsprogramma en bevat formulieren en formats met een gebruiksaanwijzing.

Onderbouwing

Mensen met een verstandelijke beperking en een refractieafwijking (verminderde gezichtsscherpte) dragen nog vaak geen bril. Daardoor kunnen zij onnodig een visuele beperking ervaren. Voor deze groep is het wennen aan een bril soms lastig. Ouders/begeleiders kunnen hen helpen bij het overwinnen van weerstand of bij het leren de bril op de geëigende momenten te dragen. Ouders//begeleiders hebben op hun beurt kennis nodig over de meerwaarde van de bril. Een goed afgestemd stappenplan zorgt voor een eenduidige begeleidingsstijl.

Aanwijzingen voor effectiviteit

Een multidisciplinaire benadering, voorlichting aan de omgeving en een duidelijk behandeldoel helpen om mensen met een verstandelijke beperking te laten wennen aan een hulpmiddel. Dat blijkt uit onderzoek. Belangrijk zijn duidelijke en specifieke instructies over hoe en wanneer de bril te gebruiken. Ook is het zinvol de impact van het dragen van de bril na enige tijd te evalueren.  

Contactgegevens

Expertisegroepen VVB

e-mail Visio:  Expertisegroep VVB ExpertisegroepVVB@visio.org

Opstellers: Bartelien Hilberink, e-mail: bhilberink@bartimeus.nl

Truus van Duijvenboden, tvduijvenboden@bartimeus.nl

Geef je mening!