Standpunt Shared Space: het kan, maar niet overal
In steeds meer dorpen en steden doet Shared Space zijn intrede. Het is een nieuwe manier van kijken naar de inrichting van de openbare ruimte. ‘Elkaar de ruimte geven’ en een minder strikte scheiding van verkeersstromen kenmerken Shared Space. Dat kan voordelen bieden, maar kent ook risico’s. Bijvoorbeeld voor mensen met een visuele en/of auditieve beperking. In dit standpunt deelt Kennis Over Zien haar visie over wanneer Shared Space wel of niet een verstandige keuze is.
Gevoel van gemeenschap essentieel bij toepassen Shared Space
Uit gedegen onderzoek en ervaringen van ervaringsdeskundigen blijkt dat Shared Space kan werken. Bijvoorbeeld op een rustigere locatie, waar een sterk gevoel van gemeenschap heerst. Mits de situatie voldoet aan de uitgangspunten uit dit standpunt. Drukke stedelijke gebieden, of plekken met veel ‘externe bezoekers’ lenen zich echter niet voor Shared Space. Voldoet de situatie niet aan de uitgangspunten uit het standpunt, dan raden wij af om Shared Space te implementeren.
Informatief webinar over shared space
Er zijn verschillende meningen over Shared Space. Daarom organiseerde Kennis Over Zien op donderdag 19 december 2024 een informatief webinar over Shared Space. Daarin werd uitleg gegeven over wat deze nieuwe manier van kijken naar de inrichting van onze openbare ruimte inhoudt voor blinde en slechtziende mensen. Via onderstaande opname kun je het webinar alsnog bekijken of beluisteren.
Bekijk hier ons standpunt over Shared Space:
Standpunt Kennis Over Zien
DownloadVragen of opmerkingen over dit standpunt?
Stel ze in het bovenstaande webinar of neem dan contact op met Ton van Weerdenburg, voorzitter van de expertisegroep toegankelijkheid van Kennis Over Zien. Stuur een e-mail naar toegankelijkheid@kennisoverzien.nl of bel naar +31 (0)6 86 84 38 51.