Overslaan en naar de inhoud gaan

Toegankelijke stationsomgevingen ontwikkelen

Om iedereen aan de samenleving te laten deelnemen is de toegankelijkheid van het verkeers- en vervoerssysteem en de openbare ruimte heel belangrijk. Treinen en stations zijn vaak goed toegankelijk, maar buiten het station wordt het voor mensen met een (visuele) beperking lastiger.

Handreiking Toegankelijke Stationskwartieren

In de Handreiking 'Andere kijk op toegankelijke stationskwartieren' vind je kaders om tot een toegankelijke en bruikbare omgeving te komen. De vijf ontwerpprincipes als grondslag en basis voor een toegankelijke manier van ontwerpen voor mensen met een visuele beperking komen aan bod, gevolgd door hoe gezamenlijk bepaald kan worden wat de grenzen van het stationskwartier zijn en hoe een en ander uit te werken. Vervolgens is er aandacht voor de uitgangspunten van een toegankelijk ontwerp, zoals zonering, verkeers- en bewegingsstromen, gids- en geleidelijnen en gebruiksobjecten en obstakels. Daarnaast vind je in de handreiking meer informatie over de verschillende gebruikersgroepen en variaties binnen de gebruikers met een visuele beperking.

Onderaan dit artikel is de handreiking te downloaden via de knop 'Download de handreiking Toegankelijke Stationskwartieren'.

Geef je mening!