Overslaan en naar de inhoud gaan

Een bifocale bril voor kinderen met Downsyndroom

Mensen met het syndroom van Down zien niet alleen slecht in de verte, maar ook van dichtbij. Dat geldt ook voor kinderen met het Downsyndroom. Een bifocale bril biedt ook voor hen uitkomst.

Bijna alle mensen met Downsyndroom kunnen hun ogen niet nauwkeurig scherpstellen vanwege een accommodatie-tekort. Een enkelvoudige ‘vertebril’ is voor de meeste mensen met Downsyndroom daarom niet voldoende.

Het effect van een bifocale bril

Met een bifocale bril, die zowel de afwijking voor veraf als dichtbij corrigeert, kunnen mensen met Downsyndroom veel beter zien. De bifocale bril verbetert het zicht van dichtbij sterk en vermindert het scheelzien. Ook kinderen hebben er baat bij.

Jongen met bifocale bril zit op de bank met koptelefoon en laptop.

Gunstig voor de ontwikkeling

Kinderen met Downsydroom die een bifocale bril dragen kunnen zich dankzij het betere zicht beter ontwikkelen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. De bril heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van adaptief gedrag en taakgerichte vaardigheden.

Meer weten?

Download dan het proefschrijft over het effect van een bifocale bril bij kinderen met Downsyndroom via de knop onderaan deze pagina.

Geef je mening!