Overslaan en naar de inhoud gaan
31 januari 2024

Boek 'Nog niet uitgekeken' verschijnt binnenkort

De omslag van het boek 'Nog niet uitgekeken' met titel en ingezoomde foto van oog en stukje wang en haar van oudere man.

In Nederland hebben ongeveer 300.000 mensen een visuele beperking. Van deze groep is 85% ouder dan 60 jaar. Op donderdag 8 februari verschijnt het boek ‘Nog niet uitgekeken, inspiratie voor mensen die met minder zicht ouder worden’. Het boek is geschreven voor mensen die op latere leeftijd minder goed gaan zien en bij wie een bril of lenzen niet meer helpen. Deze groep wordt steeds groter. Ook voor hun familie, naasten en professionals is het boek het lezen waard.

Emotionele en praktische kant van steeds slechter zien

Het boek gaat in op de emotionele en praktische kant van het verlies van zicht. Hoe gaat iemand hiermee om? Hoe is het voor de naasten? Wat is nog wél mogelijk? Bij deze laatste vraag kun je denken aan bewust gebruik van andere zintuigen en praktische aanpassingen in huis. Welke oogafwijkingen komen juist bij ouderen voor, bij welke organisaties kun je terecht en welke hulpmiddelen zijn er? Informatie geschreven door professionals wordt afgewisseld met tips en ervaringsverhalen van mensen die slechtziend of blind geworden zijn, hun partners en kinderen.

Ervaringsverhaal

Jos: “Ik ging minder zien en dacht dat ik ouderdomsstaar had. Ik ging naar de oogarts, die deed wat tests en zei dat ik een erfelijke oogziekte heb. Het gesprek duurde een paar minuten. Daar stond ik dan alleen, buiten. Met een briefje in mijn hand waarop stond wat ik had. Wat dat betekende, moest ik maar uitzoeken. Ik wist dat ik blind zou worden, maar niet wanneer. Kon dat van het ene op het andere moment? Ik durfde nauwelijks de auto in te stappen, want was dat nog verantwoord? Dat was heftig. Ik had geen idee hoe het zou gaan. Ik kan nu alleen nog licht waarnemen. Ik weet niet precies waar het stopt en geen arts kan dat zeggen”.

Verschillende verschijningsvormen

Het boek, dat 162 pagina’s telt, is vanaf 8 februari als gedrukt boek te bestellen voor € 37,23. Het boek is ook beschikbaar als gratis download en als luisterboek via onze YouTube afspeellijst. Ga naar de boekpagina door hier te klikken.

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel?

Neem contact op.