Overslaan en naar de inhoud gaan
08 februari 2024

Boekpresentatie 'Nog niet uitgekeken'

Met trots presenteerden we vandaag in Vught het boek ‘Nog niet uitgekeken; inspiratie voor mensen die met minder zicht ouder worden’. Het boek, dat kennis van professionals afwisselt met ervaringsverhalen van mensen die slechtziend of blind zijn geworden en hun naasten, is vanaf vandaag verkrijgbaar! Zowel de emotionele als praktische kant van verlies van zicht komen aan bod in het boek.

Eerste exemplaar overhandigd

Annelies Versteegden (Koninklijke Visio, Kennis Over Zien) ontvangt het eerste exemplaar van het boek.
Gerjanne Zielman overhandigt het eerste exemplaar aan Annelies Versteegden.

Tijdens de boekpresentatie werd het eerste exemplaar overhandigd aan bestuursvoorzitter Annelies Versteegden (Koninklijke Visio en Kennis Over Zien). Ook het projectteam van schrijvers, professionals en ervaringsdeskundigen dat werkte aan de totstandkoming van dit boek werd tijdens de feestelijke bijeenkomst in het zonnetje gezet. De presentatie werd muzikaal omlijst door ervaringsdeskundige Leo van Rijt en professional Peter Verstraten, beiden onderdeel van het projectteam.

Het projectteam

Groepsfoto van het projectteam
Het projectteam, v.l.n.r. Anouk Butterlin, Gerjanne Zielman, Iris Stekelenburg, Leo van Rijt, Evert Riphagen, Karin Topper en Peter Verstraten
  • Anouk Butterlin is projectleider ouderen bij stichting Accessibility. Zij interviewde voor het boek verschillende mensen die op latere leeftijd slechtziend of blind werden, hun kinderen en partners.
  • Gerjanne Zielman is maatschappelijk werker bij Bartiméus. Zij bezoekt mensen met een visuele beperking thuis en helpt hen met de meest uiteenlopende vragen.
  • Iris Stekelenburg voerde redactie over het boek.
  • Leo van Rijt is op latere leeftijd zijn zicht kwijtgeraakt. Hij is via de ervaringsdeskundigenpool van de Oogvereniging betrokken bij “Nog niet uitgekeken”. Tegen mensen die steeds slechter gaan zien, zegt hij: “Gebruik de informatie uit het boek en de ervaringen van lotgenoten die de teleurstelling van het zichtverlies hebben omgezet naar een positief toekomstbeeld."
  • Evert Riphagen is ook steeds slechter gaan zien en via de ervaringsdeskundigenpool betrokken bij “Nog niet uitgekeken”: “Ik vind het mooi om in het boek te lezen hoeveel kansen en mogelijkheden er liggen als je slechter gaat zien wanneer je ervoor open kunt staan.”
  • Karin Topper is projecteider expertise- en kennisontwikkeling bij Koninklijke Visio en Kennis Over Zien. Karin: “Ik vond het mooi dat de vijf consortiumpartners van Kennis over Zien bij dit project betrokken waren. Een goede samenwerking en prachtig eindresultaat.”
  • Peter Verstraten is adviseur expertise bij de Robert Coppes stichting in Vught. Hij is medeauteur van het boek “Ooit gezien, maar nog niet uitgekeken, werken en omgaan met slechtziende en blinde ouderen” (2000, uitgeverij BSL). Van zijn ervaring is gebruikgemaakt bij dit boek.

'Nog niet uitgekeken' bestellen, downloaden of beluisteren

Het boek is verkrijgbaar in gedrukte versie en als gratis download. Het boek is daarnaast te beluisteren via onze afspeellijst. Klik op deze link om het boek te bestellen, downloaden of beluisteren.