Overslaan en naar de inhoud gaan
09 januari 2023

Casusboek 'Bij mij mag jij jezelf zijn'

Ieder mens is uniek. Maar sommige mensen zijn nog net wat ‘unieker’. Zoals de cliëntengroep van de Robert Coppes Stichting; de groep die in het casusboek 'Bij mij mag jij jezelf zijn - ervaringsverhalen van eigenheid' beschreven wordt. De verhalen in dit boek laten je als lezer mee balanceren op de flinterdunne lijn tussen bijzonder en gewoon. Het is een boek van worstelingen en van hoop. Van veiligheid en vertrouwen. Juist als het tegenzit.

Bijzondere cliëntengroep

De Robert Coppes Stichting is gespecialiseerd in het begeleiden van blinde en slechtziende volwassenen met bijkomende problematiek. Hierbij ligt dikwijls een accent op bijkomende psychische/psychiatrische problemen.

Verschillende projecten die zijn uitgevoerd laten keer op keer zien hoe lastig het is om de specifieke cliëntengroep precies te omschrijven, evenals de impact die de combinatie van problemen heeft op het dagelijkse leven. Het is nauwelijks mogelijk om alle individuele multiproblematiek te veralgemeniseren.

De behoefte aan inzicht in het bijzondere karakter van deze doelgroep, heeft geleid tot het casusboek.

Een boek vol ervaringsverhalen

Ambulant begeleider Annie van den Heuvel en psycholoog Dorien Zwegers werken beiden bij de Robert Coppes Stichting. Samen hebben ze de verhalen van verschillende blinde en slechtziende cliënten met bijkomende problematiek opgetekend. Ze hebben betrokkenen uit de doelgroep en hun hulpverleners geïnterviewd en deze interviews vertaald naar tien ervaringsverhalen voor in het casusboek ‘Bij mij mag jij jezelf zijn - verhalen van eigenheid’.

Daarbij staan er in het boek tien korte voorvallen en situaties om het totaalbeeld van de impact van een visuele beperking en psychiatrische problematiek op het dagelijks functioneren zo compleet mogelijk te maken.

Deze verzameling aan ervaringsverhalen geven een gezicht aan de bijzondere cliëntengroep die de Robert Coppes Stichting ondersteunt, en geven een beeld van de specialistische expertise die nodig is om hen passende zorg te bieden.

Nieuwsgierig?

Het casusboek is beschikbaar in gedrukte vorm en in (toegankelijke) digitale vorm. Heb je interesse in een exemplaar? Neem dan contact op met de Robert Coppes Stichting via info@robertcoppes.nl of 073-6579157.