Overslaan en naar de inhoud gaan
09 september 2024

Enorme toename inzet ervaringsdeskundigen bij Kennis Over Zien

Bij Kennis Over Zien maken we afgelopen jaren steeds meer gebruik van ervaringsdeskundigen. Hun unieke perspectief op het dagelijks leven met een visuele beperking vult dat van professionals, wetenschappers en beleidsmakers uitstekend aan. Door de doelgroep actief te betrekken, sluiten onze activiteiten beter aan bij hun wensen. Dit leidt tot relevantere kennis, betere zorg en het beter kunnen deelnemen aan de samenleving. 

Binnen Kennis Over Zien staat ervaringsdeskundigheid hoog op de agenda. De afgelopen jaren heeft het deelprogrammateam Kennis met Ervaring hard gewerkt om de bekendheid van ervaringsdeskundigheid te vergroten. Deze inspanningen hebben dan ook geleid tot een verdubbeling van de inzet van ervaringsdeskundigen binnen onze expertisegroepen. In 2021 waren er slechts zeven expertisegroepen die ervaringsdeskundigen hebben ingezet en in 2023 is dit aantal gestegen naar maar liefst zestien. 

Bij Kennis Over Zien worden ervaringsdeskundigen op diverse manieren betrokken en ingezet binnen alle fasen van de kenniscirkel. Zo nemen ze deel aan focusgroepen om informatie en thema’s te verzamelen, maken (informatie)video’s, herschrijven boeken, nemen podcasts op, geven interviews, prioriteren en stellen kennisagenda’s op, en nemen als volwaardige leden deel aan de expertisegroep. 

Voorbeelden over samenwerking met ervaringsdeskundigen 

Benieuwd hoe ervaringsdeskundigen worden ingezet binnen Kennis Over Zien of meer weten over de ontwikkelingen op het gebied van ervaringsdeskundigheid? Dan zijn de onderstaande webinar en de artikelen interessant om eens te bekijken en te lezen. 

Wil je ook een ervaringsdeskundige inzetten voor je expertisegroep of voor een activiteit binnen Kennis Over Zien? Ben of ken je iemand die zich wil inzetten voor Kennis Over Zien als ervaringsdeskundige? Neem dan contact op met Danielle Straub, coördinator ervaringsdeskundigenpool via ervaringsdeskundigen@oogvereniging.nl. 

Heb je vragen over dit artikel?

Neem contact op.