Overslaan en naar de inhoud gaan
14 juni 2023

Ervaringsdeskundigen in actie als trainingsacteurs tijdens cursus 'Participatie in onderzoek'

Kennis Over Zien heeft in samenwerking met PGO-support twee keer de eendaagse cursus 'Participatie in Onderzoek' georganiseerd. De cursus richt zich op de inzet van ervaringsdeskundigen in onderzoek: welke rollen kunnen ervaringsdeskundigen vervullen en waar kunnen ze hun ervaringsdeskundigheid inzetten? Mirjam Zoomer en Bert Mos – twee ervaren ervaringsdeskundigen - vervulden de rol van trainingsacteurs. Daarmee gaven ze een extra dimensie aan de training. Mirjam Zoomer vertelt over haar ervaring.

Theorie versus praktijk

Tijdens de cursusdag delen deelnemers verhalen en voorvallen met elkaar. Aan het eind van de ochtend heeft iedereen een beeld van cliëntparticipatie en de rol en toegevoegde waarde van een ervaringsdeskundige. In de middag wordt de theorie in de praktijk gebracht. Mirjam Zoomer: "Als ervaringsdeskundigen werken wij mee aan rollenspellen. Bert en ik hebben inmiddels beiden al enkele jaren ervaring opgedaan als ervaringsdeskundige binnen Kennis Over Zien. We zijn bijvoorbeeld betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, programmalijnen en verschillende andere projecten”.

Mirjam Zoomer spreekt in een microfoon.
Mirjam Zoomer aan het woord als ervaringsdeskundige

In drie rollenspellen spelen Mirjam Zoomer en Bert Mos in deze cursus de ervaringsdeskundige. Tijdens deze rollenspellen brengen de cursusdeelnemers de theorie van de ochtend in de praktijk. Er is specifiek aandacht voor dat wat de samenwerking met een ervaringsdeskundige extra vraagt, vergeleken met de samenwerking met een ‘gewone’ collega. De deelnemers krijgen een korte introductie van de situatie en het gesprek gaat van start. Mirjam Zoomer: “Voor ons als trainingsacteurs is onze rol en achtergrond duidelijk en we nemen dit met enthousiasme mee in het rollenspel.”

Soepelere samenwerking met ervaringsdeskundigen

De in de cursus behandelde casussen variëren van een ervaringsdeskundige die vooral gefocust is op wat hij niet meer kan, tot frustratie over niet overgenomen suggesties en onenigheid tussen ervaringsdeskundigen. Mirjam Zoomer: “Naarmate de rollenspellen zich verder ontwikkelen krijgen we er ook steeds meer lol in om vooral de achtergrond als ervaringsdeskundige verder aan te zetten en soms de visuele beperking de hoofdrol te geven. We merken dat het leerzaam is om te achterhalen welke aspecten een rol spelen in een goede samenwerking”.

Mirjam Zoomer en Bert Mos willen in de rollenspellen vooral laten zien in wat voor situaties ervaringsdeskundigen en onderzoekers met elkaar terecht kunnen komen. Mirjam Zoomer: “Er bestaat geen draaiboek voor ervaringsdeskundigen en onderzoekers. De belangrijkste tips die we aan de onderzoekers mee kunnen geven zijn om de ervaringsdeskundigen serieus te nemen, duidelijk te communiceren over de wederzijdse verwachtingen, goed te luisteren en zich bewust te zijn van de aspecten die belangrijk zijn in de samenwerking".

Meer weten over ervaringsdeskundigen?

Wil je ook ervaringsdeskundigen inzetten in jouw project, of zelf aan de slag als ervaringsdeskundige? Je vindt meer informatie onderaan de pagina Over ons, onder het kopje 'Ervaringsdeskundigen'.