Overslaan en naar de inhoud gaan
02 juni 2023

Nieuwe generatie ouderen, langer thuis – Kennis Over Zien verzorgt een workshop

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Hoe kunnen professionals en mantelzorgers deze groeiende en diverse groep zo goed mogelijk ondersteunen? En wat kunnen ouderen hierin zelf doen? Op 13 juni vindt de landelijke conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen, langer thuis’ plaats in ’s-Hertogenbosch. Het thema ‘Pionieren met de levensfase’ staat centraal: hoe vul je deze levensfase in?

Wat deze conferentie extra interessant maakt, is dat deze gericht is op zowel zorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en het bedrijfsleven als ouderen en mantelzorgers zelf. Er wordt dus vanuit verschillende perspectieven naar het centrale thema gekeken. In het plenaire ochtendprogramma komen onderwerpen als de organisatie van de ouderenzorg, een andere kijk op werk en pensioen en culturele verschillen en menswaardigheid aan bod. Er volgen ook pitches van ouderen en jongeren over (sociale) innovaties, en een muzikaal verhaal over oud worden, maar jong blijven. In de middag zijn er drie sessierondes, waarin deelnemers kunnen aansluiten bij sessies met onder meer verschillende maatschappelijke thema’s, over ouderenzorg, innovatie en technologie, en met ervaringsdeskundigen.

Aan de slag met een toegankelijke samenleving

Namens Kennis Over Zien verzorgt Jiska Riphagen-Gietema in de eerste sessieronde Sessie 1.13: ‘Aan de slag met een toegankelijke samenleving’. Centraal staat de vraag ‘Wat kun je doen om je eigen omgeving voor iedereen toegankelijk te maken?’. In deze workshop gaan de deelnemers samen in gesprek over een toegankelijke samenleving: wat is er nodig om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen, en wat kun je zelf al doen? Deelnemers van de workshop gaan zelf ervaren wat er gebeurt als de omgeving opeens niet meer zo goed zichtbaar en daarmee toegankelijk is. Hoe vind je je weg als je niet alles meer goed kunt zien? Jiska Riphagen-Gietema: “Vrijwel iedereen krijgt op enig moment in zijn omgeving te maken met mensen die slechtziend zijn. Het is goed om daar meer over te weten, zodat we rekening met elkaar kunnen houden. Ik vind het zelf heel leuk dat deze conferentie gericht is op een divers publiek; hoe meer mensen we bewust kunnen maken van de beperkingen én mogelijkheden in de huidige samenleving, hoe beter!”

Kennis Over Zien ook aanwezig op de informatiemarkt

Tijdens de hele conferentie is er een informatiemarkt, waar Kennis Over Zien ook aanwezig is. Onze professionals op de stand vertellen graag meer over onze activiteiten en visuele beperkingen bij ouderen. Wil je zelf ervaren hoe je ziet met een visuele beperking? Dat kan bij onze stand! We hopen veel aanwezigen te kunnen inspireren.