Overslaan en naar de inhoud gaan
15 oktober 2024

Terugblik: Voetgangerscongres en het Nationaal Masterplan Lopen

Afgelopen donderdag 10 oktober vond het Voetgangerscongres plaats, waar Frouck de Boer, Eveline Holla en Anjuli De Geest namens Kennis Over Zien aanwezig waren. Dit congres, dat elk jaar meer aandacht trekt, stond volledig in het teken van de uitdagingen en kansen voor voetgangers in de openbare ruimte. Verschillende sprekers en deelnemers benadrukten het belang van een voetgangersvriendelijke omgeving, waarin toegankelijkheid en veiligheid voorop staan. Een belangrijk moment was de ondertekening van het Nationaal Masterplan Lopen, een initiatief van 60 organisaties, waaronder Kennis Over Zien, dat zich inzet voor betere voetgangersvoorzieningen.

Het Nationaal Masterplan Lopen

Nationaal Masterplan Lopen ondertekend

Tijdens het congres werd het Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd, met een symbolische rode loper als startpunt. Dit plan is ondertekend door meer dan 60 partijen, waaronder Eveline Holla namens Kennis Over Zien. Het masterplan heeft als doel lopen een vanzelfsprekend en integraal onderdeel te maken van het dagelijks leven in Nederland. Met 30 concrete acties richt het zich op het verbeteren van voetgangersvriendelijkheid, het stimuleren van lopen en het ontwikkelen van een beter ontworpen openbare ruimte voor iedereen, inclusief mensen met een visuele beperking. Ton van Weerdenburg, Oogvereniging, liep met zijn geleidehond over de rode loper. Een inclusieve boodschap want de loper is voor iedere ‘loper’ in Nederland! 

Meer weten over het Nationaal Masterplan?

Een verkeersplein als eye-opener

Tijdens het congres leidde Frouck de Boer, senior-adviseur Toegankelijkheid, samen met haar collega adviseur Toegankelijkheid Anjuli De Geest, een groep van 20 deelnemers naar het drukke Keizer Karelplein in Nijmegen. Deze route maakte duidelijk hoe uitdagend het is voor kwetsbare voetgangers om zich veilig door zo'n verkeersknooppunt te bewegen. Het was een echte eye-opener, waarbij de boodschap duidelijk werd: ontwerp de openbare ruimte vanuit de kwetsbare voetganger. 

"Een toegankelijke stad begint niet met oplossingen achteraf, maar met het denken vanuit de kwetsbare voetganger bij de basis van het ontwerp. Kortom: de rode loper uitrollen voor de meer kwetsbare loper."

De voetganger voorop

Presentatie Nationaal Masterplan Lopen

Op het Voetgangerscongres, het 'kleine broertje' van het Fietscongres, werd maar al te goed duidelijk dat de traditionele ideeën over de dominante rol van de auto aan de kant moeten. Vanuit diverse disciplines werd nagedacht over hoe we de voetganger voorop kunnen en moeten zetten in stadsontwerpen. Een toegankelijke stad begint niet met oplossingen achteraf, maar met het denken vanuit de kwetsbare voetganger bij de basis van het ontwerp. Tijdens dit congres werd dan ook een vernieuwende boodschap uitgedragen: inclusie en toegankelijkheid vormen de basis voor een duurzame toekomst

Heb je vragen over dit artikel?

Neem contact op.