Overslaan en naar de inhoud gaan
21 februari 2025

Tussenstand van het onderzoeksproject ‘Waar loop jij tegenaan?’

Kennis Over Zien onderzoekt samen met het Radboudumc welke knelpunten en prioriteiten er leven onder mensen met een visuele beperking. Het onderzoek ‘Waar loop jij tegenaan?’ loopt tot juni 2025 en richt zich met name op fysieke toegankelijkheid. In dit artikel lees je hoe het onderzoek wordt aangepakt en hoe mensen met een visuele beperking hierbij betrokken worden.

Foto van station Utrecht Centraal

Visie ontwikkelen

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen. De uitkomsten gebruikt Kennis Over Zien voor haar strategische visie en een meerjarige kennisagenda naar visuele, fysieke toegankelijkheid.

Fase 1: Focusgroepen en interviews

Bij het eerste deel van het onderzoek wordt de medewerking van slechtziende en blinde mensen gevraagd. Via focusgroepen, interviews en/of vragenlijsten wordt gevraagd welke wensen, behoeften en knelpunten er zijn in fysieke toegankelijkheid. Maar ook waar hún prioriteiten liggen.

Onderzoekers van Radboudumc organiseerden vijf focusgroepen op verschillende plaatsen zodat mensen uit verschillende delen van het land konden meedoen. In de focusgroep konden de deelnemers hun ervaringen delen over de obstakels, uitdagingen, successen en kansen die zij tegenkomen bij het ondernemen van activiteiten in openbare ruimten.

Wie niet mee kon doen aan een focusgroep werd geïnterviewd. De uitkomsten van deze gesprekken zijn verwerkt in een vragenlijst welke door een zo groot mogelijke groep blinden en slechtzienden moet worden ingevuld. Iedereen die dat doet mag onderwerpen aanvullen en zijn prioriteiten aangeven.

Vervolgfase

In het tweede deel van het onderzoek worden interviews afgenomen met eigenaren van openbare ruimten en andere belanghebbende partijen. Daarbij kun je denken aan:

  • Gemeenten
  • Provincies
  • Bouwbedrijven
  • Gebouweigenaren
  • Architecten
  • Bouwkundigen
  • Planologen
  • Organisaties als CROW, GNMI, ProRail, NEN

Blik op de toekomst

Ook gaan de onderzoekers in gesprek met pioniers en experts. Welke maatschappelijke en technologische ontwikkelingen verwachten zij in de komende tien jaar, die van belang zijn voor de inrichting van de openbare ruimte? En welke toekomstige uitdagingen brengt dit met zich mee?

Van visie naar programma

Doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in en het prioriteren van wensen, behoeften en knelpunten zoals ervaren door mensen met een visuele beperking en andere stakeholders. Hiermee stelt Kennis Over Zien een meerjarenprogramma op welke afgestemd op de wensen van mensen met een visuele beperking.

Over het onderzoek

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Radboudumc in opdracht van Kennis Over Zien met co-financiering van Visio Foundation.

Heb je vragen over dit artikel?

Neem contact op.