ZonMw honoreert veelbelovende onderzoeksprojecten in de deelsector visueel
In het voorjaar van 2024 konden erkende expertiseorganisaties, universiteiten, hogescholen en andere organisaties, zoals doelgroepvertegenwoordigende organisaties, een aanvraag indienen voor financiering van innovatief onderzoek bij ZonMw Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten. Gevraagd werd om voorstellen over het voorkomen, verplaatsen en vervangen van zorg in te dienen. 'Ouder worden' en 'Vitaliteit en mentale weerbaarheid' werden als relevante onderwerpen genoemd, in lijn met het meerjarig deelsectorplan 2023-2026 van Kennis Over Zien.
Gehonoreerde aanvragen
Er zijn drie aanvragen gehonoreerd door ZonMw die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de ondersteuning van mensen met visuele beperkingen:
1. Ontketende zorg: ontwikkeling van een zorgpad voor mensen met visuele problemen ten gevolge van NAH
Ruim de helft van de mensen met hersenletsel ervaart problemen in het zien. Revalidatieprofessionals merken dit vaak niet op, of weten niet hoe ze er mee om moeten gaan. Eenmaal thuis ervaren patiënten problemen in alledaagse handelingen, zelfredzaamheid en meedoen. In dit driejarig onderzoek wordt een blauwdruk ontwikkeld voor een zorgpad voor alle mensen met visuele problemen in de revalidatiezorg. Dit zorgpad zal leiden tot verbeterde zorg, participatie en zelfredzaamheid bij de doelgroep en wordt ontwikkeld in een ontwerpgerichte onderzoeksaanpak waarin stakeholders en ervaringsdeskundigen samenwerken op organisatie en inhoud. De verwachting is dat het zorgpad helpt om minder complexe zorg te verplaatsen van gespecialiseerde zorg naar een lagere zorglijn.
Samenwerkende partners: Koninklijke Visio, Bartiméus, Kennisnetwerk CVA Nederland en de HAN. Looptijd: 2025-2028.
2. Metro Mapping voor Innovatie van het Zorgpad Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie: mixed-method onderzoek
Volgens het Zorginstituut is het zorgpad voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) aan herziening toe. Patiënten worden nog onvoldoende geïnformeerd en er is meer aandacht nodig voor het leven met deze aandoening. Van belang zijn onder meer gedeelde besluitvorming en het betrekken van naasten. Daarnaast zijn tijdige doorverwijzing en het versterken van de rol van de MaculaVereniging en expertise-organisaties voor mensen met een visuele beperking ook een sleutel voor betere kwaliteit van leven en zorg. In dit vierjarige onderzoek wordt een innovatief zorgpad voor mensen met LMD ontwikkeld met behulp van ‘Metro mapping’. Het betreft een werkwijze waarin patiënten en zorgverleners samen het zorgpad ontwerpen. Bovendien wordt een strategie voor het toekomstige gebruik van het zorgpad LMD in de algemene oogzorg meegeleverd.
Samenwerkende partners: Amsterdam UMC, LUMC, NIVEL, Bartiméus, Koninklijke Visio, MaculaVereniging. Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis, Bergman Clinics, Oogcentrum Noordholland, Elkerliek ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Zuyderland Medisch Centrum, Xpert Clinics, Flevoziekenhuis, Metro Mapping Foundation, Panton BV, Easee BV. Looptijd: 2025-2029.
3. Eenzaamheid in zicht: dimensies van eenzaamheid bij volwassenen met een visuele beperking
Centraal in dit onderzoek staat in hoeverre verschillende vormen van eenzaamheid voorkomen bij volwassenen met een visuele beperking in Nederland. Het onderzoek gaat ook in op de factoren die met eenzaamheid samenhangen en hoe mensen de verschillende vormen van eenzaamheid ervaren. Daarnaast worden bestaande interventies bekeken en worden voor (nieuwe) interventies voorgesteld.
Samenwerkende partners: Robert Coppes Stichting, Amsterdam UMC, Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus. Looptijd: 2025-2027.
ZonMw en de samenwerkende partners kijken uit naar de start van deze veelbelovende projecten. De projecten starten uiterlijk 14 mei 2025.
Kennis Over Zien
Onder de naam Kennis Over Zien werken Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging samen aan het ontwikkelen en delen van kennis over visuele beperkingen. Zo zorgen we ervoor dat het leven van slechtziende en blinde mensen makkelijker wordt.