Hogere visuele functies en NAH
Werk je met mensen die minder goed zien door niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Dan wil je visuele problemen vast beter herkennen, er beter mee om kunnen gaan en je cliënt helpen met krijgen van inzicht in de oorzaak van zijn of haar visuele problemen.
Dit kennisartikel gaat over hogere visuele functies en de problemen die mensen met NAH kunnen ondervinden.
Hogere visuele functies
Hogere visuele functies hebben betrekking op het herkennen van vormen, voorwerpen, gezichten en gezichtsuitdrukkingen. Daarnaast gaat het over het vermogen om je te kunnen oriënteren; waar bevinden voorwerpen zich en kun je er snel genoeg op reageren als dat nodig is? Mensen met NAH kunnen als gevolg van het hersenletsel problemen hebben met deze hogere visuele functies.

Onderaan vind je twee bestanden die je kunt downloaden: een bestand met uitleg van veelvoorkomende termen bij visuele functies en een psycho-educatietool met toelichting op de vijf hogere visuele functies.
Tool voor psycho-educatie
De psycho-educatietool geeft informatie over ieder van de vijf hogere visuele functies:
- Visuele verwerkingssnelheid
- Visueel ruimtelijk inzicht
- Visuele selectieve aandacht
- Visueel geheugen
- Visuele herkenning
Per visuele functie geeft de psycho-educatietool:
- voorbeelden van cliëntervaringen
- suggesties voor het gesprek met je cliënt
- zicht op mogelijke stoornissen bij een probleem met de betreffende visuele functie

Bij iedere visuele functie staat ook een afbeelding van de hersenen. Dit helpt cliënten met het besef dat de oorzaak van hun problemen met zien in de hersenen ligt en niet in hun ogen. Hierdoor kunnen cliënten vaak beter omgaan met de problemen en komen ze op het punt dat ze kunnen starten met de vervolgbehandeling. Daarin leren ze de mogelijkheden tot compensatie.
Wat kun je met de psycho-educatietool?
Met de informatie in de psycho-educatietool kun je complexe visuele stoornissen beter signaleren en herkennen. Die kennis helpt je met het voeren van het gesprek met je cliënt. Ook de samenwerking met expertisecentra voor visuele problemen wordt er makkelijker door. Als je problemen signaleert en vermoed dat er hogere visuele problemen zijn, dan is overleg mogelijk met een neuropsycholoog van een visueel expertisecentrum.