Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeite met horen en zien

Sommige ouderen hebben een beperking in horen én zien. Hoe herken je dit en hoe kun je hiermee zo goed mogelijk omgaan? Daarover gaat dit artikel.

Herkennen

Signalen die kunnen duiden op een beperking in horen én zien:

  • vaak in zichzelf gekeerd zijn
  • het gevoel hebben er in gezelschap niet bij te horen
  • (willen) mijden van sociale activiteiten waar meerdere mensen samenkomen
  • moeite hebben met het herkennen van bekenden of bang zijn dat dit gebeurt
  • schrikken van aanrakingen
  • moeite hebben met het vinden van spullen in de eigen woning of omgeving
  • weinig initiatief nemen om de ruimte in te gaan, terwijl er geen problemen zijn met lopen
  • moeite hebben met overgangen van de ene naar de andere situatie
  • toename of ontstaan van gedragsproblemen, bijvoorbeeld agressie naar de omgeving
  • toename of ontstaan van angst, zoals bij traplopen, onbekende situaties, faalangst, onzekerheid, veel vragen om bevestiging, bepaalde activiteiten niet meer willen uitoefenen

Download de signaallijst om samen in te vullen en te achterhalen of er sprake kan zijn van een beperking in horen en zien (Bron: DB-connect).

DB-connect en e-learning

DB-connect is het landelijke informatiepunt voor alles wat te maken heeft met een beperking in horen en zien. Het is een samenwerking tussen Koninklijke Kentalis, Koninklijke Visio, Kalorama, GGMD en Bartiméus. Het informatiepunt is mogelijk gemaakt door Deelkracht en Kennis Over Zien.

Heb je vragen over een beperking in horen en zien en ben je nog niet bekend bij een van de expertisecentra op het gebied van een visuele of auditieve beperking? Dan kun je contact opnemen met DB-connect, 085 - 06 54 59 0 (elke werkdag tussen 10.00 en 12.00 uur), contact@dbconnect.info of kijk op DB-connect

Wil je meer weten over (de impact van) een beperking in horen en zien? Bekijk dan deze e-learning (Bron: DB-connect).

Tips voor audiciens

Hoe kan een audicien tijdens een onderzoek en advisering het beste rekening houden met een visuele beperking? Hiervoor is een folder ontwikkeld die een klant met een visuele beperking kan meenemen naar de audicien. Deze folder voor audiciens kun je onderaan deze pagina downloaden.

Dagelijks leven

Boek Ouderen die moeite hebben met zien en horen

In het gratis te downloaden boek ‘Ouderen die moeite hebben met zien en horen’ vind je tips om de communicatie en het dagelijks leven in en rond het huis te verbeteren.

Eenvoudige aanpassingen

Iemands kwaliteit van leven kan een stuk vergroot worden door eenvoudige aanpassingen door de omgeving. Bijvoorbeeld:

  • communiceer met kortere zinnen
  • zorg dat je gezicht goed zichtbaar is
  • geef zaken een vaste plaats in de (woon)ruimte
  • ondersteun bij het omgaan met de toenemende digitalisering van informatie en diensten

Zie ook de Tipkaart communicatie beperking in horen en zien om de omgeving te helpen beter rekening houden met mensen met een beperking in horen én zien

Social Haptic Communication (SHC)

Met Social Haptic Communication (SHC) kun je met behulp van aanraking aanvullende informatie geven aan iemand met een beperking in horen en zien. Het is een eenvoudige manier om bijvoorbeeld iets te vertellen over de ruimte, route of sfeer. Het is geen vervanging van gesproken taal of gebarentaal, maar een aanvulling.

Interesse? Download onder aan deze pagina het artikel over Social Haptic Communication.

Digitale wegwijzer

Op zoek naar informatie over behandeling, begeleiding, onderwijs of woonvormen voor mensen met een beperking in horen en zien? Bekijk de Sociale Kaart Doofblindheid, de digitale wegwijzer van het landelijk aanbod van gespecialiseerde ondersteuning.

Hulpmiddelenwijzer

Hulpmiddelen voor mensen met een beperking in horen en zien, vind je in de hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Activiteiten

Als zien en horen achteruit gaan, vallen veel bezigheden weg. Sommige activiteiten worden minder leuk door de zintuiglijke beperkingen, of kunnen niet meer uitgevoerd worden. Om op zoek te gaan naar een passend activiteitenaanbod, is het belangrijk in gesprek te gaan met degene die slecht ziet en hoort. Wanneer dat niet meer gaat, kan een naaste inspringen.

De brochure Activiteiten voor mensen met een beperking in horen en zien kan hierbij behulpzaam zijn. Zie onder aan dit artikel als download.

 

Geef je mening!