Overslaan en naar de inhoud gaan

Nog niet uitgekeken; Inspiratie voor mensen die met minder zicht ouder worden

In Nederland hebben ongeveer 300.000 mensen een visuele beperking, 85% van hen is ouder dan 60 jaar. Het boek 'Nog niet uitgekeken, inspiratie voor mensen die met minder zicht ouder worden' is geschreven voor mensen die op latere leeftijd minder goed gaan zien en bij wie een bril of lenzen niet meer helpen. Je vindt het boek in verschillende vormen onderaan deze pagina.

Emotionele en praktische kant van steeds slechter zien

Het boek gaat in op de emotionele en praktische kant van het verlies van zicht. Hoe gaat iemand hiermee om? Hoe is het voor de naasten? Wat is nog wél mogelijk? Bij deze laatste vraag kun je denken aan bewust gebruik van andere zintuigen en praktische aanpassingen in huis. Welke oogafwijkingen komen juist bij ouderen voor, bij welke organisaties kun je terecht en welke hulpmiddelen zijn er? Informatie geschreven door professionals wordt afgewisseld met tips en ervaringsverhalen van mensen die slechtziend of blind geworden zijn, hun partners en kinderen.

"Daar stond ik dan met een briefje met mijn diagnose in mijn hand. Wat nu?"

Jos: “Ik ging minder zien en dacht dat ik ouderdomsstaar had. Ik ging naar de oogarts, die deed wat tests en zei dat ik een erfelijke oogziekte heb. Het gesprek duurde een paar minuten. Daar stond ik dan alleen, buiten. Met een briefje in mijn hand waarop stond wat ik had. Wat dat betekende, moest ik maar uitzoeken. Ik wist dat ik blind zou worden, maar niet wanneer. Kon dat van het ene op het andere moment? Ik durfde nauwelijks de auto in te stappen, want was dat nog verantwoord? Dat was heftig. Ik had geen idee hoe het zou gaan. Ik kan nu alleen nog licht waarnemen. Ik weet niet precies waar het stopt en geen arts kan dat zeggen”.

Het boek bestellen, downloaden of beluisteren

Het boek, dat 162 pagina’s telt, is als gedrukt boek te bestellen voor € 37,23 of met spiraalrug, zodat het nog beter blijft openliggen. Onderaan deze pagina vind je een knop waarmee het boek gedownload kan worden als PDF-bestand. Beluister je het boek liever? Dat kan hieronder via onze YouTube afspeellijst. Ook te leen als luisterboek en braille (april 2024) voor leden bij Passend Lezen.

Beluister hier het boek 'Nog niet uitgekeken' via de YouTube afspeellijst.
Downloads

Geef je mening!