Wegwijzer
Hier volgen adressen en hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking, hun naasten en professionals die met hen te maken hebben.
Expertisecentra
Bartiméus
Bartiméus is een expertiseorganisatie met diverse locaties voor mensen die slechtziend of blind zijn. Begeleiders van Bartiméus kunnen bij de mensen thuis komen voor advies, training en begeleiding. Bijvoorbeeld op het gebied van zelfstandig blijven wonen, je buiten verplaatsen, mee blijven doen in de maatschappij, sociale contacten onderhouden, omgaan met de computer en telefoon en omgaan met verlies aan zicht. Ook kunnen zij de zichtbeperking uitleggen aan anderen.
088 889 98 88
www.bartimeus.nl
Koninklijke Visio
Bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, kan iedereen terecht met vragen over slechtziend of blind zijn. De missie ‘Meedoen mogelijk maken’ is erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren en om zo zelfstandig mogelijk deel te nemen aan de maatschappij. Zij kijken altijd naar wat wél kan en zitten op verschillende locaties.
Visio Het Loo Erf biedt als enige in Nederland intensieve revalidatie aan slechtziende en blinde volwassenen. Deze vorm van revalidatie is gelijktijdig gericht op leven, leren, wonen, werken én ontspannen met een visuele beperking. De hulpvraag van de cliënt is hierbij het uitgangspunt. Tijdens de revalidatie verblijven cliënten meerdere dagen per week bij Visio Het Loo Erf.
088 585 85 85
www.visio.org
Robert Coppes Stichting
De Robert Coppes Stichting ondersteunt blinde en slechtziende volwassenen met bijkomende problematiek. Die bijkomende problemen kunnen zowel psychisch, lichamelijk, als sociaal zijn, of een combinatie hiervan. De Robert Coppes Stichting biedt specialistische begeleiding en behandeling aan huis in Zuid-Nederland.
073 657 91 57
www.robertcoppes.nl
Belangenorganisaties
Oogvereniging
De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Zij delen betrouwbare informatie, staan voor de belangen van mensen met een visuele beperking en brengen hen met elkaar in contact. De Oogvereniging organiseert in heel Nederland voorlichtingen, oogcafés en webinars. Daarnaast brengen zij voor leden vier keer per jaar het magazine OOG uit.
030 299 28 78
www.oogvereniging.nl
Ooglijn
Bel of mail de Ooglijn voor alle vragen over het leven met een oogaandoening.
Bel 030 294 54 44 (werkdagen van 9.00 tot 15.30 uur) of mail naar ooglijn@oogvereniging.nl
MaculaVereniging / Macula infolijn
De MaculaVereniging zet zich in voor de groeiende groep mensen met macula degeneratie (MD). Zij bieden perspectief en steun aan mensen met MD. Zo behartigen zij de belangen van hun doelgroepen op verschillende terreinen, bieden steun en organiseren lotgenotencontact in de vorm van Macula Cafés en verschillende uitjes. Daarnaast brengen zij voor leden vier keer per jaar het informatieblad MaculaVisie uit en beheren de Macula infolijn.
030 298 07 07 (ook Macula infolijn)
www.maculavereniging.nl
Accessibility
Alles over fysieke, sociale en digitale toegankelijkheid.
030 239 82 70
www.accessibility.nl
DB-connect
DB-connect is het landelijke informatiepunt voor mensen met een beperking in horen én zien. Het is een samenwerking tussen Kentalis, Koninklijke Visio, Bartiméus, GGMD (Geestelijke Gezondheidszorg en Maatschappelijke Dienstverlening voor doven en slechthorenden) en Kalorama.
085 065 45 90 (werkdagen van 10.00 tot 12.00 uur)
www.dbconnect.info
Nederlandse Christelijke blinden en slechtzienden Belangenvereniging (NCB)
De NCB werkt mee aan maatschappelijke verbeteringen voor de doelgroep, deelt informatie en brengt mensen samen. Het is een kleine vereniging met de Bijbel als grondslag.
038 427 04 48
www.ncb-belangen.nl
Vereniging OOG in OOG
Vereniging OOG in OOG komt op voor het welzijn en de belangen van mensen met een oogprothese, orbitaprothese, mensen die met één oog kijken en mensen met retinoblastoom, anoftalmie of microftalmie.
078 613 92 42
www.ver-ooginoog.nl
Visio Zicht op Toegankelijkheid
Expert voor de inrichting van de openbare binnen- en buitenruimte.
Coacht, adviseert en onderzoekt.
toegankelijkheid@visio.org
https://visiozichtoptoegankelijkheid.org/
Mantelzorg
De landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste.
Eigen omgeving
Huisarts
Alleen via de huisarts kan iemand doorverwezen worden naar een medisch specialist, zoals een oogarts, neuroloog of geriater. Ook kan de huisarts iemand voorzien van informatie en wegwijs maken wat betreft mogelijkheden in de omgeving. Een huisarts mag niet verwijzen naar een expertisecentrum.
Vrijwilligersorganisaties
Vrijwilligersorganisaties, zoals De Zonnebloem en Humanitas bieden activiteiten en vakanties met een groep of vrijwilliger. Activiteiten, vervoer en begeleiding worden zo goed mogelijk aangepast aan iemands situatie.
Welzijnswerk
Welzijnswerk is verantwoordelijk voor een leefbare buurt en wijk. Je kunt hier terecht met vragen op het gebied van welzijn, Wmo, wonen, zorg, maatschappelijk werk, cliëntondersteuning, vrijwilligerswerk, mantelzorg en leefbaarheid.
Oogcafé
Het oogcafé is een initiatief van de Oogvereniging. Op ruim 75 plaatsen in Nederland komen lotgenoten bij elkaar voor informatie, ervaringen en gezelligheid.
https://www.oogvereniging.nl/agenda/
Ontmoetingsplekken
Deze plekken worden onder meer aangeboden door de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) en KBO-PCOB.
Wmo
Wmo staat voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De Wmo biedt hiervoor verschillende ondersteuningsmogelijkheden.
Dat kan zijn in de vorm van huishoudelijke hulp, thuiszorg, voorzieningen voor vervoer (zoals taxivervoer en de aanvraag voor een driewieler), persoonlijke en specialistische begeleiding. Iedere gemeente organiseert dit op zijn eigen manier, bijvoorbeeld via het Wmo-loket of sociale wijkteams.
De Oogvereniging biedt gratis Wmo-ondersteuning. Een gespecialiseerde vrijwilliger kan vragen beantwoorden en ondersteunen bij het doen van aanvragen.
Dagbesteding en wonen
In Nederland zijn verschillende woonzorgcentra waar de zorg en begeleiding speciaal is afgestemd op slechtzienden en blinde ouderen. Ook de gebouwen en de inrichting zijn hierop aangepast. Een aantal centra biedt ook dagverzorging of dagbesteding aan.
Bartiméus
Bartiméus biedt in Doorn, Zeist, Ermelo en omgeving een breed aanbod aan specialistische dagbesteding.
In Ermelo vindt u het Henriëtte van Heemstra Huis. Als u liever meer zelfstandig wilt wonen, kunt u terecht in een van de zelfstandige appartementen.
088 88 99 888
www.bartimeus.nl
Visio De Vlasborch
Lukt het u niet meer om zelfstandig te wonen? Of zoekt u een plek waar u overdag tijd kunt doorbrengen met mensen die net als u blind of slechtziend en op leeftijd zijn? Visio Wonen & Dagbesteding De Vlasborch in Vught biedt in en om Vught ambulante specialistische begeleiding aan ouderen met een visuele beperking. Hier kunt u terecht voor dagbesteding, een verzorgingshuis, logeermogelijkheden en aanleunwoningen.
088 58 61 500
www.visio.org
Robert Coppes Stichting
De Robert Coppes Stichting biedt in en om Nijmegen specialistische dagbesteding. De stichting beschikt ook over woonvormen waar men zelfstandig kan wonen en over woonvormen waar 24-uurs zorg geboden wordt. Daarnaast biedt zij specialistische begeleiding en behandeling aan huis in een groot deel van Zuid-Nederland.
073 657 91 57
www.robertcoppes.nl
Atelier276
Atelier 276 is een kunstwerkplaats in Grave die begeleidingstrajecten en creatieve dagbesteding biedt.
06 46 44 36 56
www.atelier276.nl
Haltna Huis
Dagbesteding in Houten.
030 511 30 00
www.zorgspectrum.nl
Prima Vista Hambos
Dagbesteding in Kerkrade.
045 546 74 43
www.meandergroep.com
Hendrik Kok
Dagbesteding/wonen met zorg in Rolde (Drenthe).
0592 24 20 20
www.interzorg.nl
Pleyade Het Schild
Dagbesteding/wonen met zorg in Wolfheze.
026 482 11 77
www.pleyade.nl
Irishof
Wonen met zorg in Gouda.
0182 59 67 00
www.zorgpartners.nl
Licht en Liefde
Wonen met zorg in Maastricht.
088 991 31 00
www.sevagram.nl
Hulpmiddelen
Zoekwoorden
Er zijn veel hulpmiddelen en hulpmiddelenleveranciers voor mensen met een visuele beperking.
Deze kun je vinden door op internet te zoeken op zoekwoorden, zoals:
- Hulpmiddelen visuele beperking
- Hulpmiddelenadviseur
- Leeshulpmiddel vergroting
- Leeshulpmiddel spraak
- Low vision
- Toegankelijkheid smartphone visuele beperking
- Toegankelijkheid computer visuele beperking
- Verlichting ouderen
Wij kiezen voor deze manier van verwijzen omdat hulpmiddelen snel wijzigen én om onpartijdig te blijven.
Hulpmiddelenwijzer
https://www.hulpmiddelenwijzer.nl/situatie/slechtziend-of-blind
ZoomText en SuperNova
SimTab en Compaan
De SimTab en de Compaan zijn eenvoudige tablets en speciaal gemaakt voor mensen die weinig ervaring hebben met een computer of tablet. Zij kunnen gebruikt worden als niet al te veel vergroting nodig is.
OrCam MyEye
Een spraak gestuurd apparaatje dat op vrijwel elke bril kan worden bevestigd. Het leest direct de tekst voor waar de Orcam op gericht wordt.
Webbox
Een multifunctioneel apparaat waarmee de krant, tijdschrift, boeken, podcasts, nieuws, gesproken ondertiteling of een radioprogramma te beluisteren is. De Webbox wordt met internet verbonden en is goed op de tast of het gehoor te bedienen.
Werkt ook voor de go-box (gesproken tv-ondertiteling) en de vo-box (vergrote tv-ondertiteling).
Guide Connect
Programma dat de bediening van een computer of tablet eenvoudiger maakt.
Google Nest
Google Nest heeft de mogelijkheid van volledige bediening met spraak voor het verkrijgen van informatie en bediening. Daar staat tegenover dat hij minder mogelijkheden heeft.
Seeing AI
Een app die tekst, kleuren, mensen, objecten en lichtsterkte herkent en beschrijft. De app gebruikt de camera van de mobiele telefoon om informatie te geven en te helpen dagelijkse taken efficiënter te doen, zoals het lezen van tekst.
Lookout
Een app van Google om de omgeving te verkennen, verpakte voedingsmiddelen te herkennen aan het etiket én om streepjescodes te scannen.
Be My Eyes
Een aantal vrijwilligers helpt via deze app bij het identificeren van artikelen of het omschrijven van de omgeving. Je communiceert via een videoverbinding. De app koppelt de slechtziende of blinde gebruiker aan een ziende vrijwilliger op basis van taal en tijdzone.
AI (artificial intelligence, kunstmatige intelligentie) wordt hierbij ook toegepast, wat de mogelijkheden vergroot. De beelden worden beschreven en de reacties van gebruikers zijn positief.
Prizmo Go app (voor Apple, er is ook een alternatief voor Android)
Deze app maakt het mogelijk om snel een tekst te fotograferen en te lezen.
Spraaklabel app
Met deze app scan je de barcode van een product en voegt je een gesproken tekst aan toe. De volgende keer dat je de barcode scant, wordt de tekst uitgesproken. Handig bij het terugvinden van artikelen.
Kunst en cultuur
Blindentribune
Diverse voetbalclubs laten blinde en slechtziende fans meegenieten van hun wedstrijden via een zogenaamde blindentribune. Dit is een plek in het stadion waar je de wedstrijd kunt volgen en via een koptelefoon live verslag van de wedstrijd krijgt. Soms gebeurt dit ook bij concerten of in theaters. Zoek op internet op ‘blindentribune’.
Komt het Zien!
Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk via live audiodescriptie. Terwijl je in de zaal zit, hoor je via je koptelefoon de audiobeschrijving. Ook biedt deze organisatie live audiodescriptie bij speciale momenten, zoals een bruiloft.
0513 65 06 81
www.komthetzien.nl
Oren & Ogen Tekort
Oren & Ogen Tekort maakt kunst en cultuur toegankelijker voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Er worden zintuigelijke stadswandelingen en podcast tours georganiseerd. Oren & Ogen Tekort verzorgt Museum4all, een digitale museumgids over toegankelijke musea.
Stichting Kubes
Stichting Kubes zet zich in voor de toegankelijkheid van kunst en cultuur voor mensen met een visuele beperking. De stichting organiseert excursies en workshops, biedt kunstenaars een platform om werk te presenteren en geeft advies aan musea.
030 251 19 01
www.kubes.nl
Vier het Leven
Stichting Vier het Leven organiseert in veel plaatsen culturele activiteiten voor ouderen waarbij alles is geregeld om zorgeloos te genieten. Vrijwilligers halen u thuis op en samen gaat u naar een theatervoorstelling, film, concert of museum.
035 524 51 56
www.4hetleven.nl
Lezen
Passend Lezen
Bibliotheekservice Passend Lezen biedt oplossingen voor mensen met een leesbeperking. Er zijn verschillende leesvormen en een uitgebreid aanbod. Passend Lezen werkt nauw samen met www.dedicon.nl (school- en studiemateriaal) en de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden (CBB).
www.passendlezen.nl
070 33 81 500
CBB
Lectuur met een christelijke overtuiging. Een deel hiervan is te leen bij Passend Lezen. Daarnaast maakt het CBB maatwerk, zoals Bijbels en liedbundels.
0341 56 54 77
www.cbb.nl
Vereniging Onbeperkt lezen
Onbeperkt Lezen is een belangenvereniging voor lezers die zijn aangewezen op aangepaste leesvormen. De vereniging geeft informatie, advies en ondersteunt activiteiten en initiatieven om het lezen in aangepaste vorm te bevorderen.
070 262 92 94
www.onbeperktlezen.nl
Mobiliteit
Autorijden
ANWB AutoMaatje
U kunt (laten) zoeken op internet op het woord ‘automaatje’.
Regiotaxi
Dit is per gemeente anders geregeld.
Valys
Reizen in Nederland met de taxi buiten de eigen regio.
0900 96 30
www.valys.nl
OV-begeleiderskaart
Het kan zijn dat u door uw visuele beperking niet meer zelfstandig met het openbaar vervoer (OV) kunt reizen. Dan kunt u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Met deze kaart reist uw begeleider gratis met u mee. U kunt de kaart aanvragen via Argonaut Advies.
Sport
Gehandicaptensport Nederland
Sportbond van diverse sporten voor mensen met een beperking. Organisatie die diverse projecten ontwikkelt die bijdragen aan de ontwikkeling van de gehandicaptensport.
030 307 78 90
www.gehandicaptensport.nl
Zichtbaar sportief
Informatie over sport, verenigingen met voorzieningen en contactpersonen voor mensen met een visuele beperking.
030 307 78 90
www.zichtbaarsportief.nl
Blinde Liefde voor Salsa
Lessen waar iedereen welkom is.
www.blindeliefdevoorsalsa.nl
Blindenvoetbal
Federatie Aangepast Paardrijden (FPG)
06 46 74 54 15
www.verenigingfpg.nl/
Goalball
Goalball is een paralympische teamsport voor mensen met en zonder visuele beperking. Bedoeling is om op gehoor een rinkelbal in het doel van het andere team te werpen. Elke speler draagt een geblindeerde bril.
www.goalball.nl
Jouw Beweegmaatje
Jouw Beweegmaatje biedt de mogelijkheid om gemakkelijk te zoeken naar een maatje in de omgeving om samen te sporten.
www.jouwbeweegmaatje.nl
Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB)
Roeien is een sport die door veel mensen met een visuele beperking wordt beoefend.
020 646 27 40
www.knrb.nl
Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA)
Mensen met een visuele beperking schieten in de discipline Luchtgeweer 10 meter.
www.knsa.nl
Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG)
059 241 37 90
www.nsvg.nl
Showdown
Showdown wordt omschreven als een mix van tafeltennis en airhockey.
Elke speler draagt een geblindeerde bril.
www.showdown.nl
Stichting Rowing Blind
Roeien wordt zittend uitgevoerd en bestaat uit vloeiende bewegingen zonder piekbelasting. Er zijn in Nederland ruim veertig roeiverenigingen waar roeien met een beperking mogelijk is. Rowing Blind is een concept naar het idee van Running blind.
06 20 14 27 19
www.rowingblind.nl
Stichting Running Blind (SRB)
Sommige mensen dragen een hesje waarop staat Blind runner. Anderen werken met een navigatie-app. Via Stichting Running Blind kun je met een buddy hardlopen en Nordic Walking. De activiteiten vinden plaats in regiogroepen die onderdeel zijn van reguliere atletiekverenigingen of loopgroepen.
www.runningblind.nl
Verdedigingssport
De Nederlandse Judobond helpt graag bij het vinden van een passende oplossing.
030 707 36 00
www.jbn.nl
Vakantie
Aangepaste Vakantie gids
Aangepaste Vakantie gids is een platform met ruim 200 vakanties in binnen- en buitenland.
0475 46 34 65
www.aangepastevakantiegids.nl
Allegoeds vakanties
Allegoeds Vakanties organiseert vakanties voor ouderen.
031 848 51 83
www.allegoedsvakanties.nl
Coomans Coaching
Wandelreizen voor slechtziende en blinde mensen met een goede conditie.
www.coomanscoaching.nl
Het Vakantiebureau
Het Vakantiebureau maakt deel uit van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk. Voor wie het door ziekte, leeftijd of een beperking niet vanzelfsprekend is om op vakantie te gaan. De reizen hebben een open-christelijk karakter en zijn voor iedereen toegankelijk.
034 374 58 90
www.hetvakantiebureau.nl
Nederlandse Visueel Gehandicapten Ski Vereniging (NVSV)
Tijdens een reis van de NVSV kan men met een op een begeleiding skiën, snowboarden of langlaufen.
06 24 21 79 61
www.nvsv.nl
SailWise
SailWise biedt actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking.
022 835 07 56
www.sailwise.nl
SRG Aangepaste vakanties
SRG is een vrijwilligersorganisatie die groepsvakanties organiseert voor mensen met een lichamelijke beperking in binnen- en buitenland.
023 536 84 09
www.srgaangepastevakanties.nl
Twin Travel
Twin Travel is een reisorganisatie voor blinde en slechtziende mensen vanaf zestien jaar. Zij verzorgen reizen in binnen- en buitenland. Voor iedere reiziger gaat er op de reis een begeleider mee. Het is ook mogelijk om zelf een begeleider mee te nemen.
085 048 19 94
www.twin-travel.nl
Visionvilla
Landal GreenParks heeft samen met Koninklijke Visio een bungalow ontwikkeld, speciaal voor het comfort van slechtziende of blinde gasten: De Visionvilla op Landal Landgoed 't Loo of Landal Hoog Vaals.
0900 88 42
www.landal.nl
Voettochten
Voettochten organiseert in de Belgische Ardennen een wandelvakantie voor blinde en slechtziende mensen.
06 49 48 50 61
www.voettochten.nl