Zorgdomotica
Slimme technieken voor het bedienen van lampen, geluid en andere apparatuur noemen we ook wel domotica. Door zorgdomotica en huisautomatiseringssystemen kunnen veel ouderen langer zelfstandig blijven (wonen), ook met een visuele beperking. Dit artikel geeft een aantal voorbeelden van zorgdomotica die goed gebruikt kunnen worden door mensen met een visuele beperking.
Slimme luidsprekers
Slimme luidsprekers, zoals Amazon Echo met Alexa en Google Home met Google Assistent, kunnen met eenvoudige spraakopdrachten worden gebruikt om:
- informatie op te vragen
- afspraken in te plannen
- herinneringen als wekkers in te stellen
- muziek en nieuws te luisteren
Slimme verlichting
Met slimme verlichtingssystemen, zoals Philips Hue, kun je via een app of spraak onder meer:
- helderheid en kleur aanpassen en contrast creëren
- op specifieke tijden licht in- en uitschakelen om de veiligheid te vergroten
- bewegingsdetectie regelen, waardoor het licht aan gaat wanneer iemand een ruimte binnenkomt
Slimme deursloten
Slimme deursloten en camerasystemen kunnen zeker voor mensen met een visuele beperking onafhankelijkheid en veiligheid bevorderen. Zo kun je op afstand zien of horen wie voor de deur staat. Ook kunnen spraakgestuurde functies het eenvoudiger maken om deuren op slot te doen of te openen.
Thuisautomatisering
Met spraakopdrachten te bedienen:
- slimme thermostaat
- automatische gordijnen
- slimme apparaten in de keuken
Personenalarmering
In geval van nood of als assistentie nodig is, kan snel en eenvoudig een oproep gedaan worden. Dit kan via een draagbaar noodoproepapparaat, vaak in de vorm van een halsketting, armband of klein apparaat dat aan de kleding wordt bevestig. Dit is aan te vragen via de Wmo.
Digitale huis
Bekijk het digitale huis. Hierin staan veel tips die het leven met een visuele beperking in huis makkelijker kunnen maken.
Meer informatie over zorgdomotica is ook te vinden in de gratis te downloaden publicatie Nog niet uitgekeken, inspiratie voor mensen die ouder worden met minder zicht.