Overslaan en naar de inhoud gaan

Persoonlijke verzorging voor ouderen met een visuele beperking

Persoonlijke verzorging kan voor ouderen die blind of slechtziend zijn een hele uitdaging zijn. Toch zijn er relatief simpele tips die mensen helpen om zichzelf te kunnen blijven verzorgen. In dit artikel lichten we er enkele toe.

De meeste ouderen met een visuele beperking willen zich graag zelf blijven verzorgen. Dit vergroot het gevoel van eigenwaarde en zorgt ervoor dat de oudere langer zelfstandig kan blijven. Iedere persoon heeft hierbij iets anders nodig, onderzoek daarom samen wat geschikte ondersteuning is.  

Aan- en uitkleden

 • Leg kleding op een vaste plek in de kast of leg de gekozen kleding voor de dag op een vaste volgorde klaar om aan te kunnen trekken. Houd hierbij rekening met de manier waarop de oudere de kleding makkelijk kan aantrekken. 
 • Als de oudere het lastig vindt om te bepalen wat de voor- of achterzijde is, naai dan een subtiel herkenningsteken in de kleding.
 • Wees je ervan bewust dat een ander soms 'de ogen’ van de oudere is. Controleer kleding daarom op vlekken en/of gaten. Ook een afwijkende huidplek kan de oudere zelf ontgaan en door jou opgemerkt worden. 
 • Hang eventueel vaste kledingsets bij elkaar in de kast. 
 • Als de visueel beperkte oudere zelf kleding bij elkaar wil zoeken, dan kan een hulpmiddel, zoals een kleurdetector, handig zijn. Dit is een apparaatje dat de kleur van de kleding benoemt als je het ertegenaan houdt. 

Wassen en douchen

 • Wassen of douchen kan voor mensen met een visuele beperking risico's met zich meebrengen. Zaken die de veiligheid kunnen vergroten zijn steunen, een thermostaatkraan met temperatuurbegrenzer, een antislipmatje en een mogelijkheid om te zitten, bijvoorbeeld op een douchestoel. 
 • Houd bij wassen of douchen rekening met de mobiliteit en stabiliteit van de oudere. Zet  bijvoorbeeld een stoel bij de wastafel of onder de douche, zodat de cliënt twee handen vrij heeft om de persoonlijke verzorging op de tast uit te voeren. Extra beugels in de badkamer helpen voor extra steun en/of om de weg in de badkamer te volgen. 
 • Zorg dat washandjes, handdoeken en zeep op een vaste plek klaarliggen. 
 • Kies voor verschillende kleuren of vormen van de flacons waarin shampoo, douchegel en bodylotion zitten. Dit helpt de oudere om te bepalen wat er in welke flacon zit.

Tanden poetsen, opmaken, haren kammen en scheren

 • Bij het tandenpoetsen is het doseren van de tandpasta het lastigste deel voor ouderen met een visuele beperking. Een trucje hiervoor is: zet de tube aan de mond en knijp een klein beetje tandpasta direct in de mond. Zo voelt de oudere zelf hoeveel tandpasta hij/zij gebruikt. Er bestaat ook tandpasta met pomp of tandpasta-dispensers. 
 • Voor het kammen van de haren, opmaken en/of scheren werkt het gebruik van een speciale vergrotende scheerspiegel, eventueel met verlichting. 
 • Wanneer de oudere niet meer in staat is om zichzelf (veilig) te scheren met een scheermesje, kan een elektrisch scheerapparaat uitkomst bieden.

Geef je mening!