Overslaan en naar de inhoud gaan
22 mei 2023

3 juni 2023: Landelijk Macula Congres

Op 3 juni a.s. organiseert de MaculaVereniging in Utrecht het Landelijk Macula Congres 2023. Onze consortiumpartner biedt op deze informatiedag met als thema ‘Leven met maculadegeneratie’ lezingen over actuele onderwerpen, een vragenpanel en een hulpmiddelenbeurs. Op het programma staan lezingen over onder andere vermoeidheid, veilig deelnemen aan het verkeer en audiodescriptie. Namens Kennis Over Zien spreekt Jiska Riphagen-Gietema over de Kennisagenda Ouderen waaraan we vanuit het consortium werken.

Kennis ontwikkelen voor de groeiende groep ouderen

Het thema Ouderen met een visuele beperking wordt steeds actueler; onder meer door de vergrijzing groeit de groep ouderen met een visuele beperking. De behandelmogelijkheden groeien gelukkig ook. Toch is de op dit moment beschikbare kennis over en voor deze doelgroep over het zelfstandig blijven beperkt. Daarom is de kennis over dit thema een van de belangrijkste onderwerpen in onze plannen voor de komende jaren. Jiska Riphagen-Gietema presenteert op het Landelijk Macula Congres de Kennisagenda Ouderen. Deze agenda laat zien welke kennis we komende jaren gaan ontwikkelen én extern beschikbaar maken.

“Wat het extra leuk maakt deze kennisagenda op het Landelijk Macula Congres te kunnen presenteren, is dat veel leden van de MaculaVereniging een vragenlijst hebben ingevuld. De uitkomsten daarvan zijn een belangrijke basis voor de kennisagenda”

Kennisagenda tot stand met hulp van leden MaculaVereniging

De afgelopen maanden is in verschillende sessies gewerkt aan het compleet maken van de Kennisagenda Ouderen. Jiska Riphagen-Gietema: “Wat het extra leuk maakt deze kennisagenda op het Landelijk Macula Congres te kunnen presenteren, is dat veel leden van de MaculaVereniging een vragenlijst hebben ingevuld. De uitkomsten daarvan zijn een belangrijke basis voor de kennisagenda”.  De input uit deze vragenlijst vormde het startpunt voor twee focusgroepen en sessies waarin zowel ervaringsdeskundigen als professionals vanuit Kennis Over Zien aan de Kennisagenda Ouderen werkten. Op de kennisagenda staan mobiliteit (hoe kom je van A naar B als je zicht minder is geworden?), digitaal vaardig blijven (hoe doe je dat als je je scherm niet goed meer kunt zien?) en het onderhouden van een sociaal netwerk.

Landelijk Macula Congres weer volledig live na pandemie

Het Landelijk Macula Congres, gericht op specialisten, zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en naasten, vond vanwege de coronapandemie in 2020 en 2021 online plaats. Afgelopen jaar volgde een hybride variant, dit jaar is er eindelijk weer gelegenheid het congres volledig live doorgang te laten vinden. Voor wie daarin interesse heeft, worden op een later moment video-opnames van de presentaties beschikbaar gesteld door de MaculaVereniging. Heleen Schoots-Wilke (voorzitter MaculaVereniging): “We hebben een breed programma opgesteld, waarin we het thema ‘Leven met maculadegeneratie’ vanuit verschillende invalshoeken belichten”.

Jiska Riphagen-Gietema kijkt er naar uit op zaterdag 3 juni meer te vertellen over de Kennisagenda Ouderen en hoe Kennis Over Zien werkt aan nieuwe kennis om de levenskwaliteit en zelfstandigheid van deze groep mensen met een visuele beperking te verbeteren.