Terugblik: jaarlijkse SiteVisit ZonMw bij Kennis Over Zien
Hoe maken we met onze kennis impact op het leven van mensen met een visuele beperking en hun naasten? Hoe helpen we professionals om slechtziende en blinde mensen beter te begeleiden, te behandelen en passende zorg te bieden? Dat lieten we zien aan de programmacommissie van ZonMw tijdens de jaarlijkse SiteVisit.
Bevlogen professionals van Kennis Over Zien deelden hun inspirerende verhalen. We waren erg blij met de positieve reacties van de leden van de programmacommissie van ZonMw. Deze vier onderwerpen stonden in de spotlights:
E-learnings op onze Kennis Over Zien academie:
We hebben drie e-learnings gelanceerd om zorgprofessionals te ondersteunen in de begeleiding van mensen met een visuele beperking. De modules richten zich op het herkennen van slechtziendheid, het creëren van een veilige auditieve omgeving en het verbeteren van de zorg voor ouderen. In de komende maanden komen er nieuwe e-learnings bij, onder andere over oriëntatie en mobiliteit en niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Toegankelijkheid van de fysieke omgeving:
Onze expertisegroep Toegankelijkheid bevordert kennisontwikkeling over visuele toegankelijkheid in de openbare ruimte. De expertisegroep verzamelt (inter)nationale kennis en deelt die met belanghebbenden. De groep werkt bijvoorbeeld mee aan de NEN-richtlijn ‘Toegankelijkheid van gebouwen’. En via het ‘Kennisnetwerk Toegankelijkheid’ worden gebiedseigenaren geadviseerd bij het creëren van een toegankelijke omgeving.
Kwaliteit in communicatie (KIC):
KiC is een methodiek om de communicatie tussen mensen met doofblindheid en hun omgeving te verbeteren. De methode is succesvol gebleken in zowel praktijk als wetenschappelijk onderzoek. In de presentatie delen een gedragsdeskundige, ambulant begeleider en moeder hun ervaringen met KiC.
Vroegherkenning visuele problemen na een CVA:
Met de VISA-screening kunnen paramedici in de medische revalidatiezorg visuele problemen bij mensen die een CVA hebben doorgemaakt vroegtijdig opsporen. Deze vroege detectie bevordert de samenwerking tussen expertisecentra en tweedelijns zorginstellingen, wat de kwaliteit van het revalidatietraject voor de CVA-patiënt aanzienlijk verbetert.
Kennis Over Zien
Onder de naam Kennis Over Zien werken Bartimeus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging samen aan het ontwikkelen en delen van kennis over visuele beperkingen. Zo zorgen we ervoor dat het leven van slechtziende en blinde mensen makkelijker wordt.