Overslaan en naar de inhoud gaan
16 november 2022

Toegankelijke verkiezingen: Lancering vernieuwde handreiking ‘Politiek voor iedereen!’

Op dinsdag 8 november nam Jaap Smit namens alle provincies de ‘Handreiking politiek voor iedereen!’ in ontvangst. Smit is voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland. Met het aannemen van deze handreiking maakt hij duidelijk dat provincies en politieke partijen werk willen maken van toegankelijke en begrijpelijke Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen in maart 2023. 

Voor één op de vier mensen in Nederland zijn verkiezingen onvoldoende toegankelijk. Partijprogramma’s staan vaak vol met moeilijke woorden. Ook zijn bijeenkomsten niet altijd toegankelijk voor iedereen. Daarnaast ervaren veel mensen drempels bij online-informatie. Dat moet beter, vinden ProDemos, Stichting Lezen en Schrijven, Kennis over Zien en Ieder(in).  

Daarom maakten zij de handreiking ‘Politiek voor Iedereen!’. Deze bevat veel tips over toegankelijkheid en communicatie in begrijpelijke taal. De handreiking is bedoeld voor medewerkers van provincies, waterschappen, gemeenten, politieke partijen en andere organisaties die aandacht besteden aan deze verkiezingen. 

Bij de overhandiging onderstreepte Jaap Smit het belang van toegankelijkheid en begrijpelijkheid van verkiezingen. Hij maakte duidelijk deze handreiking door te geven aan alle provinciale politici: “Elke Nederlander verdient de kans om een geïnformeerde keuze te maken tijdens de verkiezingen. Dat is in ons aller belang. Ik dank daarom Ieder(in), ProDemos, Kennis Over Zien en Stichting Lezen en Schrijven voor deze handreiking en geef hun boodschap graag door aan alle partijen die campagne voeren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.” 

Jaap Smit ontvangt namens alle provincies de handreiking 'Politiek voor iedereen'.
Jaap Smit ontvangt de vernieuwde handreiking 'Politiek voor iedereen' uit handen van ervaringsdeskundigen Ton van Weerdenburg en Jeen Hofstra.

Bij de overhandiging onderstreepte Jaap Smit het belang van toegankelijkheid en begrijpelijkheid van verkiezingen. Hij maakte duidelijk deze handreiking door te geven aan alle provinciale politici: “Elke Nederlander verdient de kans om een geïnformeerde keuze te maken tijdens de verkiezingen. Dat is in ons aller belang. Ik dank daarom Ieder(in), ProDemos, Kennis over Zien en Stichting Lezen en Schrijven voor deze handreiking en geef hun boodschap graag door aan alle partijen die campagne voeren tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.” 

Doe het samen met de mensen om wie het gaat

De handreiking maakt iedereen die betrokken is bij het organiseren van verkiezingen en verkiezingsbijeenkomsten bewuster van het belang van toegankelijke verkiezingen en informatie daarover. Daarbij toont de handreiking aan hoe belangrijk het is om mensen met een beperking of mensen die moeite hebben met taal, rekenen en/of digitale vaardigheden erbij te betrekken. Zij kunnen namelijk zelf het beste vertellen wat ze nodig hebben, waar het nog niet goed geregeld is en wat beter moet. 

Ton van Weerdenburg en Jeen Hofstra zijn beide ervaringsdeskundige. Samen overhandigden zij de handreiking en vertelden ze waar zij tegenaan lopen. Ton is blind en vanuit zijn werk bij de Oogvereniging bovendien betrokken bij Kennis Over Zien. Met een voorbeeld illustreert Ton het belang van deze handreiking: “Websites zijn vaak niet toegankelijk gebouwd, waardoor mijn screenreader niet kan voorlezen wat er staat. Daarbij zijn het stembiljet en stemlocatie vaak niet toegankelijk. In een wereld die steeds ingewikkelder wordt zou stemmen makkelijker moeten zijn.” 

Jeen Hofstra gaf als taalambassadeur aan: “Ik kan soms lastig vinden wat ik nodig heb aan informatie en daarbij loop ik nog wel eens vast. Ik vind dat iedereen moet kunnen stemmen, stemmen is een recht dat we hebben, maar dat recht geldt niet voor iedereen.” 

Dat meedoen een mensenrecht is vindt ook Marianne de Widt. Als Statenlid van de provincie Utrecht ervaarde zij aan den lijve hoe blij mensen met een beperking zijn met speciale voorzieningen: “Ik heb in een stembureau gezeten waar speciale voorzieningen waren voor mensen die niet goed kunnen horen of zien. Daardoor konden zij gewoon meedoen met de stemming. De handreiking helpt om de Nederlandse democratie toegankelijk te maken voor iedereen.”  

Van wie en voor wie is de handreiking?

ProDemosStichting Lezen en Schrijven, Kennis Over Zien en Ieder(in) maakten de handreiking ‘Politiek voor iedereen!’ in opdracht van het ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Gemeenten en alle politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen krijgen de handreiking.

Meer weten of de overhandiging bekijken?

Meer weten over de handreiking Politiek voor Iedereen? Dat kan via onderstaande bronnen: