Onderzoeksproject 'Waar loop jij tegenaan?'
Voor het onderzoek ‘Waar loop jij tegen aan?’ zijn we op zoek naar mensen die slechtziend of blind zijn en die hun ervaringen willen delen over de uitdagingen en successen bij het zelfstandig gebruik van openbare ruimten. Bijvoorbeeld ervaringen zoals het doen van boodschappen of het reizen met het openbaar vervoer om familie of vrienden te bezoeken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Radboudumc in opdracht van Kennis Over Zien met co-financiering van Visio Foundation. Bent of kent u iemand die interesse heeft in deelname aan ons onderzoek? Lees dan verder voor meer informatie en meldt u aan via de link onderaan deze pagina.
Voor deze gesprekken stellen we focusgroepen samen. In de focusgroep kunt u uw ervaringen delen over de obstakels, uitdagingen, successen en kansen die u tegenkomt bij het ondernemen van activiteiten in openbare ruimten. Uw ervaringen zijn belangrijk om in kaart te brengen welke aanpassingen er nodig zijn in de openbare binnen- en buitenruimten.
Wie kan deelnemen?
We nodigen graag mensen van 18 jaar en ouder uit die ernstig slechtziend of blind zijn:
- Onder blind verstaan we mensen die helemaal niets kunnen zien; ook geen licht of omtrekken (gezichtsscherpte 0%).
- Onder ernstig slechtziend verstaan we mensen met een gezichtsvelduitval of gezichtsscherpte van minder dan 30% of wanneer het gezichtsveld kleiner is dan 30 graden. Dit kan niet gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen.
Waar en wanneer?
Deelname aan één van de focusgroepen is eenmalig en duurt anderhalf uur. De focusgroepen komen bijeen op verschillende locaties van Koninklijke Visio en Bartiméus: Leeuwarden, Hoogeveen, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Sittard. De focusgroepen zijn verdeeld in mensen die slechtziend zijn en mensen die blind zijn. De locaties zijn toegankelijk voor mensen met visuele beperkingen en hulphonden zijn welkom. De locaties zijn bereikbaar met het openbaar vervoer (trein en bus). Daarnaast is het mogelijk om met de auto te komen en zijn er parkeerplekken aanwezig.
Hieronder een indeling van de data en locaties.
Focusgroepen voor mensen die slechtziend zijn:
- Visio Leeuwarden: woensdag 18 september van 10.00 tot 11.30 (deze focusgroep is vol)
- Accessibility Utrecht: vrijdag 27 september van 14.00 tot 15.30 (deze focusgroep is vol)
- Visio Sittard: woensdag 2 oktober van 14.00 tot 15.30
- Visio Eindhoven: woensdag 2 oktober van 10.00 tot 11.30
Focusgroepen voor mensen die blind zijn:
- Visio Amsterdam: vrijdag 27 september van 10.00 tot 11.30
- Visio Hoogeveen: woensdag 18 september van 14.30 tot 16.00
Vergoeding
We waarderen uw tijd en inzet. Daarom ontvangt u een vergoeding van 50 euro voor deelname aan een focusgroep. Daarnaast worden uw reiskosten vergoed.
Aanmelden
Wilt u meewerken aan ons onderzoek en deelnemen aan een focusgroep? Meldt u dan aan via de link onderaan deze pagina.
Via deze aanmeldlink zijn er verschillende vragen over uw leeftijd, de aard van de visuele klachten, of de visuele klachten er zijn vanaf de kinderleeftijd of later zijn ontstaan. Tevens zijn we benieuwd welke activiteiten u buitenshuis onderneemt, wat uw woonomgeving is, welke digitale vaardigheden u bezit en of u revalidatie heeft gehad voor uw visuele klachten. Deze gegevens zijn voor ons belangrijk zodat we een goede verdeling kunnen maken voor de groepen.
Eind juli maken wij een verdeling van de groepen per regio. Als u bent ingedeeld in een focusgroep hebben we nog een aantal aanvullende vragen die we graag telefonisch willen stellen. U ontvangt hierover een e-mail met de vraag of en wanneer we u kunnen bellen. We denken dan ook graag met u mee hoe u bij de locatie kunt komen. U krijgt dan ook nog een informatieformulier per mail toegestuurd en u zal worden gevraagd om toestemming te geven voor deelname aan het onderzoek.
Mochten er meer aanmeldingen voor de focusgroepen zijn dan het aantal beschikbare plekken, dan informeren wij u hierover per mail. Als de resultaten na afloop van het onderzoek bekend zijn, dan worden deze met u gedeeld. U bent dan alsnog in de gelegenheid om uw mening te geven middels een vragenlijst die wij u dan zullen toesturen.
Wilt u zich liever telefonisch aanmelden? Bel dan met de onderzoekers op telefoonnummer 06-31117563. Wilt u zich liever per mail aanmelden? Dan kunt u een mail sturen naar yvonne.veenhuizen@radboudumc.nl.
Meld u aan voor een focusgroep via deze link.
Deelname is geheel vrijwillig. Als u niet mee wilt doen, dan helpt u ons enorm door aan te geven waarom u niet deel wilt nemen. Dit kan via een korte vragenlijst via de link hieronder. Hier kunnen we dan rekening mee houden bij toekomstige onderzoeken.
Na de selectie van de focusgroepen zullen uw gegevens worden verwijderd uit de database van het Radboudumc.
Vul deze vragenlijst in als u niet wilt meedoen.
Resultaten en het onderzoek
Tijdens de focusgroep zal een er opname worden gemaakt van het gesprek. De bespreekpunten vanuit dit gesprek zullen anoniem worden verwerkt in een verslag. Dit verslag wordt gestuurd naar de deelnemers waarna zij feedback kunnen geven.
De focusgroepen zijn een onderdeel van een project om te komen tot de prioriteiten van wensen, behoeften en knelpunten in de fysieke toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. De resultaten van de focusgroepen zullen worden vertaald naar een vragenlijst over fysieke toegankelijkheid. De vragenlijsten zullen worden verstuurd naar mensen met een visuele beperking. Op deze manier willen we de onderwerpen die naar voren komen in de focusgroepen voorleggen aan meer mensen. De onderwerpen kunnen dan worden aangevuld en geprioriteerd.
Daarnaast worden er interviews afgenomen met o.a. beleidsmakers van organisaties en instanties om de prioriteiten in wensen en behoeften vanuit een organisatieperspectief mee te nemen.
We kijken ernaar uit om u te verwelkomen en samen de toegankelijkheid en inclusie voor mensen met een visuele beperking te verbeteren. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact op met Yvonne Veenhuizen via yvonne.veenhuizen@radboudumc.nl en 06-31117563.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Radboudumc in opdracht van Kennis Over Zien en co-financiering van de Visio Foundation. Binnen Kennis Over Zien werken Bartiméus, Koninklijke Visio, Robert Coppes Stichting, Oogvereniging en MaculaVereniging samen aan het ontwikkelen en delen van kennis over visuele beperkingen. Zo zorgen we ervoor dat het leven van slechtziende en blinde mensen makkelijker wordt.