Overslaan en naar de inhoud gaan

Week van de Implementatie: Wrap-up

It's a wrap! De Week van de Implementatie zit erop en we kijken terug op interessante workshops, goede samenwerkingen en mooie ontwikkelingen. We lichten graag de hoogtepunten per dag uit op deze pagina en bieden je de mogelijkheid om de workshops terug te kijken. Aan het einde van deze pagina kun je de PowerPoint presentaties van alle workshops bekijken en downloaden

Maandag 20 januari

Aftrapbijeenkomst Implementeren ook met tegenwind vooruit!

Week van de Implementatie thema
Gezamenlijke opening en inspirerende presentatie Esther Crombag

Tijdens de bijeenkomst werd een video getoond waarin collega's het woord ‘implementatie’ moesten vormen met papieren letters, terwijl een ventilator met tegenwind de uitdaging vergrootte. De video werd door de bestuurders als hilarisch ervaren, maar bracht ook waardevolle lessen.

Annelies Versteegden benadrukte het belang van een positieve aanpak bij implementatie, zelfs met tegenwind.

Julianne Meijers sprak over ‘Shosin’, de nieuwsgierige beginnersgeest vasthouden in de ploeterfase. En Marian van Heerenbeek merkte op dat iedereen op een eigen creatieve manier met de weerstand omgaat, maar de positieve energie behoudt.

Implementatie met tegenwind

Esther Crombag

Esther Crombag verloor op haar elfde plots haar zicht, maar koos ervoor om kansen te grijpen in plaats van bij de pakken neer te zitten.  In haar lezingen en boek Blind vertrouwen deelt ze haar inspirerende boodschap: iedereen kan het beste uit zichzelf halen, ongeacht de omstandigheden.

Haar motto: "Mijn tegenwind is ook mijn meewind geworden."

Bekijk hier de gehele aftrapbijeenkomst met de bijdragen van Annelies Versteegden, Julianne Meijer, Marian van Heerenbeek en Esther Crombag

Aftrapbijeenkomst Week van de implementatie

Workshop 1: Breid je toolkit uit

Welke tools, tips of werkvormen gebruik jij als projectleider of onderzoeker als het even tegenzit? Tijdens deze interactieve sessie met Bart Slikkerveer en Lois Hardeman werden verschillende hulpmiddelen met elkaar gedeeld o.a. Het P.I.P model (Proces, Inhoud en Procedure).

Kijk de workshop terug voor inspiratie en praktische ideeën!

Workshop 1: Breid je toolkit uit

Workshop 2: Bevorderende/ Belemmerende factoren 

Bevorderende en belemmerende factoren

Hoe identificeer je belemmeringen en kansen in je project? Het Consolidated Framework for Implementation Research (CFIR)  biedt een gestructureerde aanpak om dit in kaart te brengen en zo je implementatie te verbeteren. In deze workshop lieten Jamuna van Raay en Cynthia Lamper de groep kennismaken met CFIR. En aan de hand van een werkblad kon je start maken om de kansen en belemmeringen in je eigen project te signaleren.

Workshop 3: Projectcommunicatie: Communiceren met impact

Zorg dat jouw boodschap begrepen én omarmd wordt. In deze workshop van Tamar Petiet leerde je hoe doelgerichte communicatie de impact van je project vergroot.

"Maak je projectdoelen SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Dit zorgt voor duidelijke richting en maakt het makkelijker om succes te meten en te bereiken."

Tamar Petiet

Dinsdag 21 januari

Workshop 1: Effectief omgaan met verschillende mensen en hun behoeften in een verandering

In deze workshop leerde je hoe je de rol van managers en opdrachtgevers effectief kan benutten tijdens een implementatieproces. Succes hangt namelijk af van het inspelen op de behoeften en drijfveren van verschillende mensen, die elk hun eigen manier van werken hebben. We richtten ons op verschillende menstypen en de cruciale rol van managers en opdrachtgevers in de implementatiefase.

Geleerde lessen van deze workshop zijn:
“Verschillen erkennen en een plek geven.”

Workshop 2: Met ervaringsdeskundigheid vooruit in de praktijk

In deze workshop bespraken Mirjam Zoomer, Rob van de Linden en Firiël Suijker het Stepped Care 18+ onderzoek en de inzet van ervaringsdeskundigen vanuit onderzoeker- en ervaringsperspectief. 

Na de presentatie was er ruimte voor vragen en verdiepende groepssessies.

"Het is heel fijn om een onderzoeker soms eens op een totaal ander been te zetten, want soms hebben onderzoekers echt oogkleppen op. Het kan soms lastig zijn als de één de ene mening heeft en de ander een totaal tegenovergestelde mening. Zie er dan maar eens uit te komen. Als de onderzoeker duidelijke doelen stelt, zijn de uitkomsten vaak ook beter bruikbaar in de praktijk. Je moet als ervaringsdeskundige echt leren om je mond open te doen."

Mirjam Zomer (lid van deelprogrammateam Kennis met Ervaring)

Donderdag 23 januari

Workshop: Praktijkgericht onderzoek

In een wereld waar traditionele onderzoeksmethoden niet altijd voldoen, biedt praktijkgericht onderzoek een frisse benadering. Het stelt professionals in staat om verbeteringen te bedenken, onderzoeken en implementeren in de dagelijkse praktijk. Tijdens deze interactieve online workshop vertelde Evert Veldman en Jolanda van Dee-Bosmans meer over deze aanpak. Aly Waninge en Dorien Hofenk deelden hun expertise tijdens de paneldiscussie.

Workshop: Praktijkgericht onderzoek
“Iedereen [stakeholders] speelt een ander instrument, maar het moet wel samen een muziekstuk worden”
Jolanda van Dee

“Een product is implementeerbaar als het samen met de praktijk is ontwikkeld.”
Aly Waninge

“Als begeleider van de werkvloer is het heel fijn als je mee mag denken aan een product of methode”
Dorien Hofenk

“Je vertaald wetenschap naar de praktijk en praktijk naar de wetenschap”
Evert Veldman

Wat vond jij van de Week van de Implementatie?

We zijn erg benieuwd hoe jij terugkijkt op de Week van de Implementatie 2025. Je zou ons erg helpen door onderstaande evaluatie in te vullen. 
 

Naar de evaluatie

Presentatieslides

Download de PowerPoint slides per workshop: