Overslaan en naar de inhoud gaan

Woninginrichting bij slechtziendheid

Als je slechtziend bent is het belangrijk dat je de spullen in je huis goed kunt waarnemen. Verblind raken door een grote witte muur of je steeds stoten tegen een glazen tafel is bijvoorbeeld niet wenselijk. In dit artikel lees je waar je bij de inrichting van een woning rekening mee moet houden.

Muren

Foto van een opengevouwen kleurenwaaier voor de keuze van een kleur verf. Ieder onderdeel van de waaier heeft een kleur met verloop van donker naar licht.
Kleurenwaaier met ral-codes

Als je de muren een kleurtje wilt geven, denk dan goed na over de juiste kleur. Wit is een veelvoorkomende kleur, maar als je snel last hebt van de weerkaatsing van licht op een witte muur, gebruik deze kleur dan niet voor de muren waar de zon op schijnt. Kiezen dan liever voor een andere lichte kleur, zoals lichtgeel of roomwit. Of kies voor een muur waar de zon op schijnt een donkerder kleur verf. Welke verf geschikt is, achterhaal je met een kleurcode.

Geef je muren ook niet te veel kleuren of drukke patronen, dit kan je ogen vermoeien.

Kleurcodes

Kleurcodes helpen je om te bepalen welke verf geschikt is. Iedere verfkleur heeft een kleurcode, die lees je af in een kleurenwaaier.  

ACC-codering 

Een veel gebruikte kleurencodering is de ACC-codering. De laatste twee cijfers van dit nummer hebben betrekking op de helderheid. Hierbij is 10 het laagste cijfer, dit staat voor zwart. Het hoogste cijfer is 90 en staat voor helderwit. Zorg ervoor dat de reflectie van licht niet te hoog wordt en zoek een kleur uit met een reflectiefactor van maximaal 85.

Gebruik voor een donkere muur verf met een reflectiefactor van boven de 50.  Een muur met een te donkere kleur is namelijk ook niet goed, het contrast met een raam is dan groot. Als je rondkijkt moeten je ogen wennen aan de hoeveelheid licht, dat is vermoeiend. Ook kun je een te donkere muur als een zwart gat ervaren, dan is  inschatten van diepte moeilijker. 

Wil je weten hoe je de ACC-code vertaalt naar de reflectiefactor? Download dan het document onderaan dit artikel.

RAL-codering 

Een andere veel gebruikte codering is de RAL codering. Dit is een coderingssysteem om kleuren van verf en andere coatings te definiëren.

Meubels en andere objecten

Mensen die buiten snel last van licht hebben, hebben daar in huis ook vaak last van. Dit gebeurt vooral bij hele witte of hoogglanzende meubels. De zon of lampen kunnen hier hinderlijke schitteringen op geven. Kiezen voor niet witte meubels is dan aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan houten meubels. 

Verder is het goed om te gaan hoe de kleur van de meubels zich verhoudt tot die van de omgeving. Als de meubels dezelfde of gelijksoortige kleur hebben als de vloer en wanden, dan bestaat de kans dat iemand met een visuele beperking de meubels niet goed onderscheidt en zich zal stoten. Als de helderheid van de kleuren verschilt, zijn de meubels beter te onderscheiden. 

Met de helderheid bedoelen we dat kleuren die voor goedziende mensen heel verschillend kunnen zijn, voor slechtziende mensen er toch hetzelfde kunnen uitzien.

Positie van de meubels

De plek van de meubels wordt voor een groot deel bepaald door de lichtval in de kamer. De meeste mensen vinden het niet prettig om te praten tegen een persoon die voor een raam zit. Het invallende tegenlicht zorgt er namelijk voor dat het gezicht van die persoon niet goed zichtbaar is.

Tips

  1. Maak een zwart/ wit foto van de verschillende objecten in de ruimte. Daarmee kun je de helderheidsverschillen in kaart brengen. Zo kun je, ook als je goedziend bent, deze verschillen goed zien. 
  2. Geef deurposten of deuren een donkerder kleur dan de muren, daarmee zijn ze beter te onderscheiden. 

Positie van de meubels

De plek van de meubels wordt voor een groot deel bepaald door de lichtval in de kamer. De meeste mensen vinden het niet prettig om te praten tegen een persoon die voor een raam zit. Het invallende tegenlicht zorgt er immers voor dat het gezicht van die persoon niet goed zichtbaar is.  

Je kunt ook gebruik maken van het invallende licht van buiten. Iets zien is makkelijker als het licht van de zijkant of achterkant komt. Als je gaat inrichten denk dan goed na over de plek van de zitplaatsen ten opzichte van de ramen en de lichtpunten. 

Wil je het invallend licht graag afschermen? Maak dan gebruik van zonwering of helderheidswering. 

Tip

Werk je met een computer, laptop of tablet? Vermijd lichtreflectie op het scherm door zo te gaan zitten dat het licht van de zijkant komt.  

Het aanrecht

Veel aanrechtbladen worden van bovenaf verlicht door lampjes onder de kastjes. Een glanzend aanrechtblad, zoals een rvs-aanrechtblad, reflecteert dat licht. Mensen die lichthinder ervaren, doen er daarom goed aan een glanzend aanrecht te kiezen.  

Een mat aanrechtblad in een lichte kleur geeft minder lichthinder. Kies daarbij voor een egale, lichte kleur, vlekken en glazen zijn zo makkelijker zichtbaar.   

Kasten

Bij kasten is het handig als de binnenkant wit of licht van kleur is. Voorwerpen achter in de kast zijn zo beter zichtbaar.

Tip

Heeft een kast een donkere binnenkant? Maak ze dan lichter maken door ze te beplakken met een lichte, niet glimmende plakfolie.

Tafels

Een glazen tafelblad is vaak lastig te zien. Het risico op stoten is groot en het is ook lastig om de diepte te bepalen als je een glas neerzet.  

Een witte tafel kan lastig zijn als er sprake is van lichthinder. Het witte oppervlak weerkaatst het licht immers sterker dan een donkerder kleur.

Tips

  • Mocht je toch een glazen tafelblad gebruiken, plaats dan witte of zwarte hoekbeschermers. De hoeken zijn zo beter zichtbaar. 

  • Leg een kleedje of onderzetters op de tafel, dan is de tafel ook beter zichtbaar.  

  • Leg een kleedje op het witte tafelblad, dat voorkomt hinderlijke lichtweerkaatsing.  

  • Let bij de voorwerpen die je op tafel gebruikt op het contrast. Een kleurloos transparant glas is vaak lastiger te zien, gebruik liever een glas met een opdruk of een gekleurd glas.

Verlichting in huis

In dit artikel staan vooral tips over kleur, contrast en plaatsing van objecten. De hoeveelheid licht bepaalt echter ook hoe zichtbaar alles in huis is. Sommige mensen zien beter met minder licht terwijl het voor anderen niet licht genoeg kan zijn. Over de verlichting in huis hebben we het artikel 'Goede verlichting voor mensen met slechtziendheid' geschreven.  

Downloads

Geef je mening!